1. Razdvojite belanca i žumanca. Belanca čvrsto umutite sa prstohvatom soli, pa dodajte vanilin šećer i kristal šećer uz neprestano mućenje srednjom brzinom miksera. Kad dobijete čvrstu smesu, dodajte jedno po jedno žumance.
2. Prašak za pecivo, brašno i griz, promešajte, i mešajući žicom, lagano sjedinite sa već umućenim jajima. Dobijenu smesu istresite u četvrtasti pleh pokriven pek – papirom. Pecite na 220 stepeni oko 30 minuta dok testo lijepo ne porumeni.
3. Pečeno testo još toplo izvadite, odnosno izvrnite iz pleha na čistu salvetu, pa ga izbockajte štapićem za ražnjiće. Malo zagrejte mleko u velikoj šerpi, pa u njemu rastopite mleko u prahu, a potom dodajte hladnu slatku pavlaku i sve dobro izmešajte.
4. Na kraju kolač premažite karamelom pri čemu možete koristiti kupovni, a možete ga i sami pripremiti.
Priprema karamela:
Zagrevajte šećer do blage boje karamela. Podešavajte temperaturu u skladu sa tokom topljenja: prvo na jačoj, a onda na slabijoj, kako bi se tekstura topljenog šećera ujednačila, a da ne izgori.
U međuvremenu, dok se topi šećer, zagrejte pavlaku. Kada šećer dobije odgovarajuću boju (jako je važno da ne izgori, pazite na temperaturu), dodajte toplu pavlaku. U ovom koraku budite oprezni, jer je moguće da pavlaka, kada dođe u kontakt sa šećerom, počne jako da vri. Obavezno podesite nisku temperaturu u ovom delu postupka pripreme.
Dodajte prstohvat soli i ostavite na ringli dok se masa ne ujednači, mešajući. Dodajte kašiku maslaca, promešajte i istresite u teglicu.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: faktor.ba
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus