Ne traži aparat za sladoled, ne traži puno vremena, a ukusom je fantastičan ako ste ljubitelj šljiva.
Šljiva ima na pretek u ovo doba godine, a ako volite ovo voće evo kako jednostavno i lako možete da pripremite ukusnu poslaticu.
Trebaće vam:
450 g zrelih plavih šljiva
250 g šećera
2 belanceta
300 ml slatke pavlake
100 g keksa (Oreo, čajni, petit...)
100 ml vode + 2 žlice vode
Pročitajte i: Raskošna sladoled torta
Priprema:
Malo dublju tepsiju (cca 30x20 cm) obložite papirom za pečenje. Šljive očistite od koštica i onda u posudi pomešajte s 2 kašike vode i 100 g šećera. Stavite na laganu vatru i kuhajte 10-ak minuta dok šljive ne omekšaju. Pustite da se malo ohlade, a zatim ih izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom. Šljive procedite kroz cediljku kako bi uklonili kožu. Ostavite da se hladi. Ostalih 150 g šećera pomešajte sa 100 ml vode i stavite na laganu vatru. Kuvajte oko 5 minuta, odnosno dok se šećer ne otopi. Belance miksirajte dok ne postane penasto i miksajući bez prestanka polako usipajte sirup od šećera i vode. U drugoj posudi izmiksajte šlag a zatim lagano umešajte šljive, belance i nakidajte keks. Prebacite u pripremljeni pleh i stavite na hlađenje. Pre serviranja izvadite bar 5 minuta ranije. Ako želite malo manje slatku verziju možete umesto 300 ml pavlake koristiti 150 ml pavlake za šlag i 150 ml grčkog jogurta. U slast!
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukus
Izvor: gastro.24sata.hr
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem