Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Super osveženje: PRAVI DOMAĆI SLADOLED OD ŠLJIVA

Vreli dani su pred nama, osveženje je itekako dobro došlo. Ako ga napravite od domaćih sastojaka mora da bude odlično.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Ne traži aparat za sladoled, ne traži puno vremena, a ukusom je fantastičan ako ste ljubitelj šljiva. 

Šljiva ima na pretek u ovo doba godine, a ako volite ovo voće evo kako jednostavno i lako možete da pripremite ukusnu poslaticu.

Trebaće vam: 

450 g zrelih plavih šljiva 

250 g šećera 

2 belanceta

300 ml slatke pavlake

100 g keksa (Oreo, čajni, petit...) 

100 ml vode + 2 žlice vode 

Pročitajte i: Raskošna sladoled torta

Priprema:

Malo dublju tepsiju (cca 30x20 cm) obložite papirom za pečenje. Šljive očistite od koštica i onda u posudi pomešajte s 2 kašike vode i 100 g šećera. Stavite na laganu vatru i kuhajte 10-ak minuta dok šljive ne omekšaju. Pustite da se malo ohlade, a zatim ih izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom. Šljive procedite kroz cediljku kako bi uklonili kožu. Ostavite da se hladi. Ostalih 150 g šećera pomešajte sa 100 ml vode i stavite na laganu vatru. Kuvajte oko 5 minuta, odnosno dok se šećer ne otopi. Belance miksirajte dok ne postane penasto i miksajući bez prestanka polako usipajte sirup od šećera i vode. U drugoj posudi izmiksajte šlag a zatim lagano umešajte šljive, belance i nakidajte keks. Prebacite u pripremljeni pleh i stavite na hlađenje. Pre serviranja izvadite bar 5 minuta ranije. Ako želite malo manje slatku verziju možete umesto 300 ml pavlake koristiti 150 ml pavlake za šlag i 150 ml grčkog jogurta. U slast!

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukus

Izvor: gastro.24sata.hr

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti