Urmašice nisu popularne kao baklave i tulumbe, ali jednako su ukusne. Njihova lepota je u jednostavnosti.
Sastojci:
225g svinjske masti
225g ulja
1 čaša kiselog mleka
2 kom jaja
1 kom praška za pecivo
brašno po potrebi
100g oraha
0,5kg šećera
0,5l voda
1 kom limun
Priprema:
U odgovarajućoj posudi pomešati brašno i prašak za pecivo, potom dodati jaja i svinjsku mast, ulje i sve izmešati u jednoličnu masu. Tako pripremljenu masu ostaviti u frižideru sat vremena da odstoji pokriveno. Rukom odvajati loptice, potom svaku rastanjiti na hrapavu stranu renda, sa unutrašnje strane staviti jezgro oraha i uviti krajeve. Peći u rerni zagrejanoj na 200° oko 40 min. U odgovarajuću posudu staviti šećer i vodu i kuvati oko 10 min, potom dodati kolutove limuna i ohladiti. Vrele urmašice izvađene iz rerne preliti prohlađenom agdom, pa potom ostaviti preko noći da upiju tečnost. Služiti dobro ohlađene.
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno