Urmašice nisu popularne kao baklave i tulumbe, ali jednako su ukusne. Njihova lepota je u jednostavnosti.

Sastojci:

225g svinjske masti

225g ulja

1 čaša kiselog mleka

2 kom jaja

1 kom praška za pecivo

brašno po potrebi

100g oraha

0,5kg šećera

0,5l voda

1 kom limun

Priprema:

U odgovarajućoj posudi pomešati brašno i prašak za pecivo, potom dodati jaja i svinjsku mast, ulje i sve izmešati u jednoličnu masu. Tako pripremljenu masu ostaviti u frižideru sat vremena da odstoji pokriveno. Rukom odvajati loptice, potom svaku rastanjiti na hrapavu stranu renda, sa unutrašnje strane staviti jezgro oraha i uviti krajeve. Peći u rerni zagrejanoj na 200° oko 40 min. U odgovarajuću posudu staviti šećer i vodu i kuvati oko 10 min, potom dodati kolutove limuna i ohladiti. Vrele urmašice izvađene iz rerne preliti prohlađenom agdom, pa potom ostaviti preko noći da upiju tečnost. Služiti dobro ohlađene.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: ukusnoibrzo.rs