Osvaja na prvi zalogaj.

Sastojci:

po 25 g kandirane kore pomorandže i kandiranog limuna

po 50 g sušenih kajsija, šljiva i suvog grožđa

3 kašike ruma

425 g brašna

1 kesica suvog kvasca

125 ml mleka

90 g šećera

100 g mlevenih badema

prstohvat soli

2 kapi arome gorkog badema

250 g putera

25 g seckanih oraha

Za premaz i posipanje:

40 g putera

1/2 kesice vanilin šećera

40 g šećera u prahu

Priprema:

Sitno naseckajte kandirane pomorandžu i limun. Na kockice iseckane kajsije i šljive pomešajte sa suvim grošđem, prelijte rumom i ostavite da odstoji 8 sati. U posudu prosejte brašno, u sredinu ulijte kvasac razmućen s malo mlakog mleka i kašicicom šećera, lagano ga pomešajte s brašnom pa ostavite 15 minuta da se zapeni.

Dodajte ostatak mleka i šećera, mleven badem, so, aromu i 200 g omekšalog maslaca. Umesite testo, prekrijte ga krpom i ostavite 1 sat na toplom da se diže.

Testo potom premesite i razvaljajte u pravougaonik debljine 2 cm. Premažite ga ostatkom maslaca, pospite kandiranim voćem, orasima i voćem natopljenim u rumu, urolajte po dužoj stranici, stisnite krajeve i ostavite kolač još 30 minuta da se diže.

Pecite oko 1 sat u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Gotov kolač premažite otopljenim puterom, ostavite da se malo ohladi pa pospite mešavinom vanilin šećera i šećera u prahu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama- Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs