Osvaja na prvi zalogaj.
Sastojci:
po 25 g kandirane kore pomorandže i kandiranog limuna
po 50 g sušenih kajsija, šljiva i suvog grožđa
3 kašike ruma
425 g brašna
1 kesica suvog kvasca
125 ml mleka
90 g šećera
100 g mlevenih badema
prstohvat soli
2 kapi arome gorkog badema
250 g putera
25 g seckanih oraha
40 g putera
1/2 kesice vanilin šećera
40 g šećera u prahu
Priprema:
Sitno naseckajte kandirane pomorandžu i limun. Na kockice iseckane kajsije i šljive pomešajte sa suvim grošđem, prelijte rumom i ostavite da odstoji 8 sati. U posudu prosejte brašno, u sredinu ulijte kvasac razmućen s malo mlakog mleka i kašicicom šećera, lagano ga pomešajte s brašnom pa ostavite 15 minuta da se zapeni.
Dodajte ostatak mleka i šećera, mleven badem, so, aromu i 200 g omekšalog maslaca. Umesite testo, prekrijte ga krpom i ostavite 1 sat na toplom da se diže.
Testo potom premesite i razvaljajte u pravougaonik debljine 2 cm. Premažite ga ostatkom maslaca, pospite kandiranim voćem, orasima i voćem natopljenim u rumu, urolajte po dužoj stranici, stisnite krajeve i ostavite kolač još 30 minuta da se diže.
Pecite oko 1 sat u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Gotov kolač premažite otopljenim puterom, ostavite da se malo ohladi pa pospite mešavinom vanilin šećera i šećera u prahu.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem