Ova torta vam možda deluje komplikovano za pravljenje, ali je vrlo jednostavna i oduzeće vam sat vremena sa sve pečenjem i pripremom. Uživajte u ukusu!
Sastojci:
Za kompot:
- 450 g jagoda
- 2 kašike šećera
- sok od pola limuna
Za tortu:
- 2 šolje brašna
- 3 kašike kukuruznog skroba
- 1 1/2 kašike praška za pecivo
- 1/2 kašike sode bikarbone
- 1 kašika košer soli
- 1/2 šolje putera omekšao
- 1 šolja šećera
- 2 velika jajeta
- 3/4 šolje kompota od jagode
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 3/4 šolje mleka
- ružičasta boja za hranu (po želji)
Za preliv:
- 230 kremastog sira
- 1/2 šolje putera
- 1/4 šolje kompota od jagode
- 6 šolja šećera u prahu
- 2 kašike slatke pavlake
- 1 kašika ekstrakta vanile
- malo košer soli
- sveže jagode, za ukras (po želji)
Priprema:
Izbledirajte oljuštene jagode, pa ih dodajte u manju šerpicu u koju ste sipali šećer i limunov sok. Kuvajte na srednje jakoj vatri. Često mešajte, nekih 25 minuta dok ne smanjite smesu za oko polovinu. Trebalo bi da dobijete oko 1½ šolje kompota od jagode. Sklonite sa vatre i ostavite da se potpuno ohladi. Zagrejte rernu na 180°C i premažite uljem dve okrugle tepsije od 20 cm. Zatim uzmite posudu i u njoj pomešajte brašno, kukuruzni skrob, prašak za pecivo i sodu bikarbonu i so. U drugoj posuti mikserom umutite puter i šećer dok ne postanu lagani i tečni. Dodajte jaja, jedno po jedno i dobro umutite posle svakog dodavanja. Zatim dodajte kompod od jagode i eksratkt vanile i mutite dok se porpuno ne sjedine. Na kraju dodajte mleko. U tu smesu dodajte suve sastojke iz prve posude i mešajte dok se ne sjedine. (Ako želite ružičastu tortu, dodajte malo ružičaste boje za hranu.)
Testo ravnomerno podelite u pripremljene tepsije i pecite nekih 25 minuta. Ostavite da se kolači ohlade 15 minuta, a zatim ih izvadite i ostavite da se potpuno ohlade.
Napravite preliv: U velikoj posudi umutite kremasti sir i omekašli puter dok se lepo ne sjedini, a zatim sipajte i kompot od jagode, pa opet umutite. Dodajte šećer u prahu i mutite dok se potpuno ne sjedini, a zatim dodajte slatku pavlaku, vanilu i so. Po potrebi dodajte još slatke pavlake kako biste postigli željenu konzistenciju. Uzmite jednu polovinu torte i premžite prelivom, pa je polopite drugom polovinom torte. Zatim prelivom premažite celu tortu i ukrasite jagodama.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem