Novi omiljeni recept za čuvene krofne.

Potrebno je:

  • 400 g brašna
  • 250 ml jogurta
  • jaje
  • 100 g šećera
  • 50 g suvog grožđa
  • prstohvat soli
  • 1,5 kašičica sode bikarbone
  • 1,5 kašičica praška za pecivo
  • 200 ml suncokretovog ulja

Još:

  • 500 ml ulja za prženje
  • 100 g šećera
Fino i mekano domaće testo: Krofne bez kvasca sa jogurtom
Foto: Shutterstock fino-i-mekano-domace-testo-krofne-bez-kvasca-sa-jogurtom-673379635

Priprema:

Mikserom umutite jaje sa šećerom. Kada posvetli dodajte ulje i još malo mešajte. Ulijte jogurt i dodajte sitno iseckano suvo grožđe, pa sve sjedinite. Na kraju naizmenično u smesu dodajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Testo prebacite na radnu površinu, koju ste dobro posuli brašnom, pa ga rukom lagano premesite da bi postalo mekano, ali kompaktno i glatko. Ako vam se učini da je previše meko, dodajte malo brašna.

Rastanjite ga oklagijom na debljinu od jednog centimetra. Vadite čašom krofne, a u sredini svake napravite rupicu manjim okruglim predmetom. Formirane krofne odlažite na pobrašnjavljenu površinu, a ostatak testa premesite i napravite još njih. U dubljem tiganju ili šerpi zagrejte ulje, pa pržite krofne s obe strane, dok lepo ne porumene. Budite oprezni sa uljem - ne sme biti prevruće, da krofne ne bi prebrzo dobile boju spolja, a iznutra ostale nepečene.

Takođe, ne sme biti ni previše zagrejano, da krofne ne bi upile mnogo ulja. Pečene krofne vadite šupljikavom kašikom i stavljajte na papirni ubrus, pa ih, dok su tople, uvaljajte u šećer.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  Izvor: Magazin.novosti.rs