Ne zadržavajte plastičnu ambalažu jer je ona namenjena jednokratnoj upotrebi. Plastična ambalaža koja se koristi za pakovanje namirnica i pića koja konzumiramo u određenim uslovima može biti štetna za čovekovo zdravlje, ali ta se ambalaža redovno testira i rizik od toga da smo ozbiljno izloženi štetnom uticaju jedinjenja iz plastike je minimalan.
Ne perite i ne koristite istu bocu dva puta
Plastične kutijice u kojima ste doneli hranu iz prodavnice ili čašice od jogurta, sladoleda i slično najčešće su samo jednokratna ambalaža te ih nikako ne bi trebalo prati nakon upotrebe i čuvati za čuvanje drugih namirnica u zamrzivaču ili frižideru, nego baciti u smeće.
Iako je pri nižim temperaturama mogućnost migracije različitih jedinjenja iz ambalaže u hranu umanjena, između ostalog, korišćenjem deterdženata i abrazivnih spužvi za pranje ambalažu možete lako oštetiti i tako povećati rizik od migracija u hranu.
Hemijska jedinjenja mogu migrirati na namirnice
Najpoznatiji polimerni dodaci plastičnoj ambalaži su ftalati, a od monomera bisfenol A (BPA). Izloženost potrošača riziku od specifične migracije ftalata i BPA iz plastične ambalaže minimalna je jer se plastična ambalaža redovno kontroliše, a zavisi i od njihove primene.
Ambalaža je sklona “habanju” pa pripazite
Imajte na umu da je boca u kojoj ste kupili vodu ili sok kod transporta ili skladištenja mogla biti izložena različitim spoljnim faktorima koji mogu dovesti do “habanja” materijala te može doći do migracije u vodu ili hranu koja je u njima
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: 24 sata.hr
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus