Ove 3 namirnice ne treba prati nikada:

1. Jaja

Ljuska jajeta često sadrži poseban premaz kako bi se jaje zaštitilo od bakterija. Voda uništava tu zaštitu pa jaja nije dobro prati, a nema ni potrebe.

2. Testeninu

Vrhunski kuvari kažu da bi pranje testenine trebalo biti protivzakonito jer se na taj način uklanja škrob koji je kasnije potreban da bi se sos dobro spojio s testeninom. Kuvana testenina može se staviti pod vodu jedino ako je predviđena za salate ili za vok.

3. Pečurke

Pečurke dobro apsorbuju vodu i zato nije dobra ideja prati ih pod vodom, ili još gore, namakati ih - izgubiće elastičnost i postati podložnije kvarenju.  Ako su baš jako zamazane, brzinski ih provucite kroz vodu i brzo obrišite papirnim ubrusom. Inače, zemlja s pečuraka uklanja se četkicom.

Pogledajte i Odmah nakon kupovine ili pre jela: Kada je pravo vreme za pranje bobičastog voća

Ovih pet namirnica treba oprati uvek:

1. Voće i povrće s jestivom korom 

Ako je takvo voće i povrće naizgled čisto i sjajno, to ne znači da ga ne treba dobro oprati pod hladnom vodom. Ne koristite sapun za to i dobro ih prebrišite papirnim ubrusom nakon pranja.

2. Ali, i voće i povrće s korom koja se ljušti

Iako voće i povrće gulite, tokom tog procesa ga držite u rukama i bakterije dolaze na vašu kožu s koje prelaze na oguljeni deo koji jedete. Zato ga je pre guljenja dobro oprati, npr. banane, mandarine, dinje...

3. Limenke 

Iako zvuči pomalo čudno, stručnjaci preporučuju pranje limenki pre otvaranja i istresanja hrane iz nje. Kažu da na limenkama može biti puno bakterija koje nakon otvaranja mogu doći na hranu koju jedemo.

4. Orašaste plodove 

Treba ih prati i kada su očišćeni od ljuske jer ne možete znati gde su sve tokom proizvodnje i transporta bili smešteni. Osim toga, pranje pomaže da se ukloni i fitinska kiselina koja ih održava svežima i štiti ih od parazita, a može škoditi ljudskom telu. 

5. Suvo voće 

Ova vrsta voća smatra se jednom od najprljavijih, posebno ako nije pakovano već se prodaje u rinfuzi. Sušeno voće bi trebalo dobro oprati pod mlazom vode ili čak potopiti pod vodu na nekoliko sati.

Pogledajte i Zbog čega ne smete da perete piletinu pre upotrebe (VIDEO)

Ove namirnice možete prati, ali i ne morate:

1. Piletinu 

Bakterije na svežem pilećem mesu mogu biti opasne za zdravlje, a najčešća je salmonela. Mnogi ljudi zbog toga piletinu operu pod vodom. No drugi to ne rade nikada zbog teorije da se pranjem riskira razmnožavanje bakterija i njihovo širenje na ruke, sudopera, kuhinjska radna ploča... Stručnjaci se ne mogu složiti koja od teorija je sasvim tačna - treba li piletinu prati ili ne. Pa tako, jedni savetuju da se ne pere, dok drugi kažu kako to nema nikakve veze i da pranje ne može škoditi. Stoga, odlučite sami!  Inače, kuvanjem se bakterije uništavaju.

2. Ostalo meso 

Kao i kod piletine, i kod ostalih vrsti mesa (svinjetine, govedine, teletine, jagnjetine...) jedni stručnjaci kažu kako ga nije dobro prati, dok drugi u tome ne vide problem. Ako ste u dilemi, a želite se rešiti viška krvi na mesu, umesto da ga operete vodom, prebrišite ga papirnim ubrusom. Nakon toga ruke dobro operite sapunom i vrućom vodom. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: 24sata.hr