Od njega možete pripremiti i kafu...saznajte

Glavni sastojak žira je tanin, koji žiru daje gorčinu, ali se takođe može ublažiti. Tanina ima manje ako birate zeleniji žir. Da biste ublažili gorčinu, žir ogulite, skuvate i menjajte vodu sve dok ne izgubi gorčinu. Zatim se on može sušiti, pržiti i mleti i na taj način se dobija brašno od žira koje može da se koristi za spremanje hleba, kolača, palačinki i drugih ukusnih jela. Ako koristite ovo brašno treba da ga pomešate sa drugim brašnom, da biste dobili još zdravije i ukusnije brašno.
Mleveni prženi žir može da se koristi kao kafa. Sadrži mnoštvo hranljivih, korisnih i možemo reći lekovitih sastojaka. Prava je riznica minerala, a ima u njemu i proteina, masti i ugljenih hidrata.
Pročitajte i Sirovi lešnik umesto leka: Evo zašto morate početi ODMAH da ga konzumirate
Da bi se napravila kafa ovo je postupak kako da tretirate žir: prvo žiru skinete kapicu, a onda i koru. Zatim se sječe na sitnije dijelove. Potom se suši u rerni ili sušari, na umjerenoj temperaturi. Poslije se žir proprži da dobije smeđu boju. Melje se da se dobije prah, isto kao kafa.
Kafa od žira se preporučuje u ishrani posebno kod anemije, za jačanje krvne slike. Žir je bogat mineralima, a posebno gvožđem. Kažu da je korisna protiv rahitisa i kostobolje. Povoljno djeluje na probavu, rad crijeva i u slučaju hemoroida. Reguliše rad štitnjače i menstrualne cikluse. Stabilizuje pritisak i masnoću u krvi. Pomaže kod depresije.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: haber.ba