Ovih 15 trikova svaka prava domaćica mora znati! Saznajte kada i kako da kupujete namirnice, kako da im produžite rok trajanja i naravno, kako da potrošite što manje novca.
1. Kupujte sezonsko voće, zamrznite ga, tako da ga možete koristiti i van sezone kada je skuplje
Kupujte voće kada mu je sezona i pripremite zalihe za kasnije. Smrznuto voće možete koristiti za smutije ili sokove kad god poželite.
2. Svoje obroke uskladite sa tim šta je u sezoni
Koristite povrće koje je u sezoni i u skladu sa tim pripremajte hranu.
3. Integralne žitarice, mahune i začine kupujte u rinfuzu
Ove izuzetno hranjive namirnice možete pronaći u rinfuzu i to za jako malo novca. Na ovaj način možete kupovati grašak, sočivo, pasulj ili žitarice.
4. Koristite tegle ili kanistere za čuvanje ovih namirnica
Koristeći tegle koje već imate, uštedećete novac na pakovanje, pritom, namirnice se neće pokvariti.
5. Bobičasto voće isperite belim sirćetom i vodom kako bi duže trajalo
Ovaj trik će sprečiti buđanje ovog voća. Pomešajte čašu belog sirćeta sa dve čaše vode i potopite voće. Zatim ih isperite hladnom vodom, a onda ih spakujte u plastičnu činiju, trajaće barem nedelju dana.
6. Za zdravije obroke kuvajte na slaboj vatri
Pogledajte i: 6 korisnih saveta uz koje ćete poboljšati kućni budžet
U veliki lonac stavite razne namirnice i kuvajte oko 45 minuta, na ovaj način bićete obezbeđeni za narednih nedelju dana što se večere tiče.
7. Posetitle lokalnu zelenu pijacu za sveže i jeftinije povrće
8. Nemojte kupovati već iseckano voće ili povrće, uštedite novac
Možda će spremanje trajati malo duže, ali ćete svakako uštedeti.
9. Ispecite celo pile na početku sedmice
Ispecite pile u nedelju za večeru, odvojite meso od kostiju i imaćete ručak tokom cele nedelje. Meso možete jesti sa salatom, ili čak napraviti pileću salatu. Kosti sačuvajte u zamrzivaču, kada skupite kosti od 3 pileta možete napraviti pileći buljon.
10. Koristite zamrznuto povrće
Zamrznuto povrće je hranjivo isto koliko i sveže, a i traje duže. Možete ga dinstati, prižiti, praviti salate, supe ili omlete.
Pogledajte i: Evo kako maksimalno iskoristiti namirnice
11. Jaja držite u svom firižideru, ona su jeftina i veoma zdrava. Jaja sadrže mnogo proteina i poželjno je da ih ubacite u ishranu
12. Nađite način kako da iskoristite starije namirnice
Čim namirnice omekšaju, ubacite ih u zamrzivač. Ukoliko jabuke omekšaju, od njih možete napraviti sos, od braon banana možete ispeći kolače, od mekanog paradaja možete napraviti sos i držati ga u frižideru, a možete napraviti i pesto ukoliko imate potrebne začine.
13. Pecite umesto što kuvate zamrznuto povrće
Kada ispečete zamrznuto povrće, ono će sačuvati više nutritivnih vrednosti, a zamrznuto povrće je i jeftinije.
14. Ukoliko imate mesta, najbolje bi bilo da sami gajite povrće
15. Ne štedite na pirinču i pasulju
Jeftino je, a za savršen obrok uvek možete dodati neko povrće.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: fokuzz.com
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus