Samo jedan porcija ovsene kaše sadrži 4 frama vlakana, skoro isto koliko i jedna jabuka ili porcija skuvanog prokelja, piše huffingtonpost.com. Pored toga, ovo jelo je dostupno i nije skupo, a pruža i mnogo mogućnosti za kombinovanje s drugim namirnicama.

Predstavljamo vam pet razloga zbog kojih je ovsena kaša dobra za vas.

1. Duže vas čini sitim

Vlakna kojima ovsena kaša obilluje imaju neverovatnu moć da dlože napade gladi i odvrate vas od nepotrebnih grickalica između obroka.

Pogledajte i 5 namirnica bogatih vlaknima

2. Snižava nivo lošeg holesterola

Hrana bogata vlaknima ima i pozitivan uticaj na nivo hoelsterola u krvi. Rastvoriva vlakna u ovsenoj kaši pomažu smanjenje apsorpcije lošeg holesterola, čime se smanjuje rizik od kardiovasularnih oboljenja.

3. Smanjuje rizik od raka

Hrana od celog zrba žitarica bogata vlaknima, uključujući i ovsenu kašu, može smanjiti rizik od raka debelog creva, pokazala su naučna istraživanja objavljena 2011. godine u British Medical Journal.

Pogledajte i Hrana kao prevencija razvoja raka

4. Sadrži hemikalije koje štite srce

Ukusna ovsena kaša je bogata fitohemikalijama lignanima, koji štite srce i deluju preventivno na kardiovaskularna oboljenja. Lignani se nalaze i u namirnicama poput brokolija, lanenog semena i kajsijama.

Pogledajte i 7 najboljih namirnica za zdravlje srca

5. Nije skupa

Ova namirnica nije skupa, a kada se uzme u obzir koliko je dobra za vaše zdravlje, nema razloga da ovsenom kašom ne započnete dan.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa