Ukusna i hranljiva, jaja su nezaobilazna na trpezi. Iako jednostavna za pripremu, kuvarima početnicima ponekad zadaju velike muke. Da se to ne bi dešavalo, poslušajte savete profesionalaca:
- da bi kajgana bila kremasta, a ne suva i prepečena, mućkalicom snažno mešajte jaja u posudi dok masa ne postane homogena
- nemojte ih pržiti na visokoj temperaturi
- izbegavajte da dodajete mleko, jer će u tom slučaju kajgana biti razvodnjena
- so i ostale začine dodajte na kraju
- savršena jaja na oko, sa ispečenim belancem i žumancem, u koje možete da umačete hleb, napravićete ako u ulje sipate kašiku vode pre prženja.
Iako su jaja puna proteina, minerala i vitamina, obiluju i holesterolom. Veće jaje sadrži 186 miligrama holesterola, dok je preporučeni dnevni unos 300.
Pogledajte i 5 načina da iskoristite ljuske od jaja
Da je jaje sveže znaćete po tome što je belance maglovito. Kod bajatih, ono je kristalno jasno. Takođe, sveža se teže ljušte. Ako slučajno slomite jaje, izvadite ga iz ljuske, smestite u čistu zatvorenu posudu u frižideru i upotrebite u naredna dva dana. Kako tvrdi američko ministarstvo za poljoprivredu, jaja možete jesti i tri do pet nedelja nakon roka trajanja utisnutog na kutiji.
Inače, najveći svetski proizvođač je Kina, sa 470 milijardi jaja godišnje. A najveći ljubitelji su Meksikanci, prosečan stanovnik ove zemlje godišnje ih pojede 438.
Pogledajte i Zbog čega jaja ne treba držati u vratima frižidera
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: novosti.rs
Kolač od hleba i jabuka sa kremom i suvim grožđem
Ćufte zapečene sa kačkavaljem
Goveđa čorba sa povrćem
Pita sa zeljem za post na vodi
Štanglice od čokolade i kikirikija