Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Indijski začini leče različite vrste raka

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Ukoliko indijske začine uključite u ishranu u ranoj fazi, oni će ojačati telo i očistiti ga od toksina, bakterija i virusa.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

Indijci svakodnevno pripremaju toplo mleko s šafranom ili kurkumom, i pastu od različitih začina za ublažavanje bolova. Takvi kuhinjski trikovi se koriste u Indiji već stotinama godinama i pomažu u lečenju i ublažavanju raznih bolesti. Postoje mnogi indijski začini, a mi vam donosimo one koji se najčešće koriste u toj zemlji. 

Pogledajte i Mešavina ovih začina je odlična prevencija raka

Kajenski biber

Kajenski biber odlično deluje protiv raka, ali ga ljudi ne konzumiraju dovoljno. Glavni sastojak kapsaicin, daje ljutinu ali i posebna lekovita svojstva ovom začinu. On ubija ćelije raka i značajno smanjuje njihovu veličinu i dalji razvoj.

Pogledajte i Začini koji leče

Šafran

Šafran sadrži krocetin, moćan saveznik u borbi protiv raka. Krocetin inhibira napredovanje bolesti i smanjuje veličinu tumora. Iako je jedan od najskupljih začina na svetu, takođe ima terapeutski učinak i dobar je za celokupno zdravlje.

Pogledajte i Šafran za ukus i boju

Kurkuma

Kurkuma je najpoznatiji indijski začin koji ima snažna lekovita svojstva. Ova „kraljica začina“ sadrži snažan kurkumin, sastojak koji klinički dokazano inhibira rast ćelija koje uzrokuju rak prostate, rak dojke, rak mozga, rak gušterače i leukemije. Kurkumin podstiče apoptozu (programiranu smrt ćelija), koja sigurno uklanja ćelije raka, i ne predstavlja pretnju za razvoj drugih zdravih ćelija. 

Pogledajte i Da li znate koji su najskuplji začini na svetu?

Đumbir

Đumbir ima snažna lekovita svojstva, pa je veoma dobar za celokupno zdravlje. Sadrži protivupalna, antiseptička, antibakterijska i antivirusna svojstva. Đumbir pomaže u snižavanju holesterola, stimulisanju metabolizma, ublažavanju želučanih problema i ubijanju ćelija raka. Možete ga dodati u razna jela ili napraviti čaj od đumbira i aromatični keks od đumbira. 

Pogledajte i Čaj od đumbira: Njegov uticaj na vaše zdravlje i kako ga napraviti

Kumin

Kumin pomaže u probavi i zato se preporučuje žvakanje semenki kumina nakon obroka. Međutim, njegove zdravstvene koristi su puno veće od pozitivnog delovanja na probavu. Ovaj začin s antioksidativnim svojstvima sadrži timokinon koji inhibira povećanje broja ćelija koje su odgovorne za rak prostate. Možete ga dodati u različite umake ili hleb.

Pogledajte i Da li znate koji je rok trajanja začina?

Origano

Origano je začin koji nije samo poznat po tome što daje bolji ukus pici i sosevima. On efikasno pomaže u borbi protiv raka prostate. Sastoji se od antimikrobnih jedinjenja, a samo jedna kašičica origana ima istu snagu kao dve šoljice crvenog grožđa. Antioksidativna materija kvercetin iz origana, ograničava rast ćelija raka u telu i deluje kao lek protiv onkoloških bolesti. 

Pogledajte i Sve supermoći origana

Cimet

Cimet je vrlo ukusan začin koji se može dodati u bilo koje slatko jelo. Dobar je izvor gvožđa i kalcijuma, pa je odličan za sprečavanje i širenje ćelija raka. Koristite ga svakodnevno tako što ćete ga dodate u čaj, kafu, smuti, naseckane jabuke i slično.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor:  kiwi.hr

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti