Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostalo

Ovih 7 sastojaka izbegavajte u hrani

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Obični proizvodi pomoću brojnih veštačkih materija, boja, konzervansa, zgušnjivača, emulgatora postaju privlačniji izgledom i ukusom.

Izvor: Profimedia/Shutterstock

Preterana konzumacija takvih proizvoda koji sadrže štetne materije može naškoditi zdravlju, zato je čitanje sitnih slova na deklaraciji nužno jer jedino tako možemo otkriti šta stvarno jedemo.

1. Zaslađivači 

Veliki broj "zdravih" proizvoda koji su istaknuti kao oni bez šećera u sebi sadrže materiju za zaslađivanja aspartam, prepoznatljiv je po oznaci E 951 a sadrže ga žvakaće gume, bombone, razni dijetalni napici pa i čokolade. Uzrokuje vrtoglavice, grčeve u stomaku i umor koji nastaje nakon previše konzumiranja proizvoda s ovim ozloglašenim sastojkom.

Pogledajte i Izbegavajte ove namirnice - štetne su po zdravlje

2. Pojačivači ukusa 

Brojne grickalice, gotovi začini, umaci, supe iz kesice sadrže pojačivač ukusa mononatrijum glutamat koji se krije iza oznake E 621. Ovaj sastojak koristi se za isticanje ukusa jelima a jako je štetan jer može pogoršati brojne ozbiljne bolesti i uzrokovati gojaznost.

3. Boje

Prirodne boje s vremenom su gotovo u potpunosti zamenile one veštačke na proizvodima označene oznakama od E100 pa do E 181. Nalaze se u brojnim slatkišima, keksovima a najviše u energetskim napitcima primamljivih neonskih boja, izazivaju probleme na koži, uzročnici su brojnih alergija stoga ih kada su deca u pitanju posebno treba izbegavati.

Pogledajte i Supa iz kesice ubrzava proces starenja našeg tela!

4. Konzervansi

Materije koje prvenstveno služe kako bi proizvodima produžile rok trajanja nalaze se i u svakodnevnim namirnicama poput meka i suhomesnatim proizvodima pod oznakom E 285 i E 1105. Upravo iz razloga što s vremenom uzrokuju kod dece hiperaktivnost, kožne alergije proizvode s konzervansima treba smanjiti na minimum, i jesti sveže namirnice i sami kuvati obroke.

5. Emulgatori

Materije koje poboljšavaju teksturu proizvoda i povezuju sastojke koji se inače prirodno ne spajaju nalaze se u brojnim kupovnim poslasticama, gotovim umacima, paštetama, zamrznutim jelima. Teško ih je izbeći ali zato konzumaciju proizvoda koji ih sadrže treba svesti na minimum.

Pogledajte i Aditivi u hrani koje treba da izbegavamo

6. Antioksidansi

Pod oznakom E 300 do E 340 nalaze se veštački antioksidansi, koji se uglavnom koriste kao dodci ishrani. Ali, sve više se ističe kako su antioksidansi iz neobrađene hrane zdraviji. Postoje vrste voća i povrća koje u sebi prirodno ima antioksidanse poput zelenog lisnatog povrća, bobičastog voća.

7. Zgušnjivači

Njihova svha je naravno da brojnim proizvodima stvore veštačku gustoću, nalaze se u kupovnim supama, namazima, kremama a kriju se iza oznake E 1404 što je modifikovani skrob, E 412 guar -guma, E 415 ksantan –guma. Konzumiranje u velikim količinama proizvoda s zgušnjivačima može uzrokovati manjak gvožđa i alergijske reakcije. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Zadovoljna

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti