Predstavljamo tri namirnice koje su najbolji saveznici u očuvanju zdravlja i čvrstine kostiju.

1. Brokoli

Brokoli je zeleno povrće koje sadrži dovoljno proteina i minerala, pre svega kalcijuma, koji je jako bitan za naše kosti. Može da se jede svež u salatama, a može i da se kuva, u zavisnosti od ukusa...Zahvaljujući mineralima, kalcijumu, magnezijumu, kalijumu i čeliku, koje brokoli sadrži, naše kosti postaju jake i odličan je za sveukupno zdravlje organizma.

Brokoli ne treba da se kuva duže od 5-6 minuta u ključaloj, posoljenoj vodi. Na taj način u njemu ostaju sačuvani svi hranljivi sastojci. Biće hrskav i vrlo ukusan.

Ovako skuvan brokoli može se služiti na više načina...

-Može se preliti susamom i sokom od limuna.

-Ukoliko imate neki omiljeni sos, ili volite da eksperimentišete u pripremi istih, njime možete preliti brokoli

- Brokoli poslužite i uz omlet

Pogledajte i Dijeta s brokolijem

2. Susam sa jogurtom

Susam je najčešće korišćen, prirodan lek u borbi protiv osteoporoze. Susamovo ulje je vrlo kvalitetno i često se koristi u kuhinji, kao zamena za maslinovo ulje. Kalcijum, magnezijum, selen i bakar, prisutni su u ovoj magičnoj namirnice u velikim količinama. 

Ukoliko vašem telu nedostaje kalcijum, susam je pravi izbor!

Recept za jak organizam: U čašu sipajte 0,5 decilitara jogurta i u to dodajte supenu kašiku susama. Ostavite da prenoći u frižideru. Ujutru popijte ovaj napitak na prazan stomak.

Pogledajte i Moćni susam - deluje kao antibiotik, analgetik, afrodizijak, a jača i kosti

3. Zrele banane

Banane su vrlo delotvorne u borbi protiv osteoporoze. Vrlo su bogate magnezijumom, fosforom, kalijumom i sadrže i folnu kiselinu. Ovi sastojci zaslužni su u održavanju gustine i čvrstine kostiju. Naime, studije su pokazale da zelene banane u sebi sadrže proteine koji usporavaju rad enzima, bitnih za metabolizam.

Pogledajte i 3 napitka od banane koji tope masne naslage

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa