Heljda se lako vari, prepuna je vitamina grupe B i mnogih hranjivih sastojaka. Mlevenjem heljde dobija se brašno od kojeg se pripremaju hleb, peciva, a posebno su ukusne i zdrave palačinke od heljdinog brašna.

Heljda se sve više konzumira budući da sadrži dijetalna vlakna, minerale poput fosfora, magnezijuma, gvožđa, cinka, bakra i mangana i osam esencijalnih aminokiselina, bogata je flavonoidima i smanjuje nivo šećera u krvi.  Osobe koje izbegavaju gluten bez razmišljanja mogu uživati u jelima od heljde, a snižava i visok pritisak i holesterol, pa tako i održava zdravlje kardiovaskularnog sistema. Često služi kao zamena za rižu ili se priprema kao kaša.

Pogledajte i Palačinke od heljde sa sirom

Zanimljivo je da se u kulinarstvu heljda smatra žitaricom zbog svoje hranjivosti, ali botanički ona spada u kategoriju zeljastog povrća, a ponekad je svrstavaju i u voćke. Možda ne znate, ali cvetovi heljde vrlo su aromatični zbog čega privlače pčele koje proizvode poseban med koji karakterše specifična tamna boja i snažan miris, a bogat je i lekovitim svojstvima.

Ukusna su i fina poslastica i palačinke od heljdina brašna.

Pogledajte i Ovo je supernamirnica broj 1 u svetu

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: tportal