Nisu samo zdrava i puna proteina, jaja su spasonosni saveznik. Kad je frižider poluprazan ili jednostavno nemate ideju šta biste kuvali, a gladni ste, pripremiti kajganu ili ih jednostavno skuvati najbrži je način da utolite glad i uživate u  ukusnim zalogajima. Iako se čini da je jaja jednostavno pripremiti, reč je o delikatnoj namirnici.

U čemu grešimo kod pripreme jaja i kako to ispraviti, savetuje Majkl Rulman, autor knjige "Egg: A Culinary Exploration of the World's Most Versatile Ingredient".

1. Kuvate jaje u vodi koja ključa i jedete ih dok su topla

Tvrdo kuvana jaja najosnovniji su način pripreme, al i to ne znači da je skuvati jaje jednostavno. Rulman kaže da je najjednostavniji i najsigurniji način da hladna jaja stavite u posudu, pokrijete ih s oko 2.5 cm tople vode, pa zatim posudu stavite na vruću ringlu. Kad voda počne da vri, na posudu stavite poklopac, posudu sklonite s vatre i ostavite tako 15 minuta. Zatim jaja potopite u hladnu vodu u kojoj bi trebalo da stoje  10 minuta. Hlađenje će sprečiti da jaja dobiju neobičnu boju i miris. Ali, ovaj trik će produžiti kuvanje jaja.

Pogledajte i Očistite tvrdo kuvano jaje bez ljuštenja

2. Pečete jaja u tiganju od nerđajućeg čelika

Tiganj od nerđajućeg čelika je idealan za pripremu mesa i povrća, ali ako u njemu pržite jaja verojatno će sve završiti s - kajganom. Koristite umesto toga tiganj s teflonskim dnom, a ubacite kašiku maslaca ako pripremate dva jaja. To će im dati najbolji ukus.

3.  Stavljate sirće u vodu pri pripremi poširanih jaja

Kod poširanja jaja često se čuju saveti da je u vodu dobro staviti malo sirćeta da se belanca ne bi razlila, ali Rulman kaže da je to velika greška. Zašto? Zato što će jaja poprimiti kiselkast ukus koji će biti teško ukloniti. Da biste ih ipak pripremili kako treba, stavite sirovo jaje u kašiku s rupicama i stavite jaje u vodu tik pre nego što voda počne da ključa, smanjite temperaturu i ostavite da malo vri. Nežno podignite, osušite papirnatim ubrusom i uživajte.

Pogledajte i 5 načina da iskoristite ljuske od jaja

4. Kajgana je gotova već za pola minuta

Lagana i dovoljno sočna jaja u kajgani traže da smanjite temperaturu.To je najvažniji korak do savršene kajgane jer vam omogućava da kontrolišete ono što radite i ne morate žuriti. Takođe, jaja biste pre nego što ih ubacite u tiganj trebalo dobro izmešati da se ne vide delovi sirovog belanca. Ubacite jaja u tiganj i nežno mešajte. Jaja su gotova kad je oko dve trećine tiganja "stvrdnuto", a ostatak jaja je još lagano u tekućem stanju.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: vecernji.hr