Uski lonac 

Posuda u kojoj se testenina kuva mora biti visoka i široka jer će vam trebati puno vode. Najbolji izbor su lonci širokog dna jer se tako održava optimalna temperatura.

Premalo vode 

Testenini treba puno vode kako bi mogla otpustiti škrob. U suprotnom će tokom kuvanja ponovno upiti škrob koji je ispustila.

Previše soli

Dodajte 10 g soli po litru vode. Kuvate li testeninu u vodi s dodatkom kocke za supu, tu količinu možete smanjiti.

Pogledajte i Tajna savršeno kuvane testenine

Ulje

Kod kuvanja lazanja dodajte list po list u zavrelu vodu u koju ste prethodno dodali malo ulja. Špagete i druga testenina se neće lepiti ako je promešate nekoliko puta kašikom.

Prekuvavanje 

Italijani svoju testeninu vole „pod zub“, a u Napulju je toliko tvrda da odskače od tanjira. Ako je kuvate predugo, teško će vam pasti na želudac jer postaje neprobavljiva.

Ispiranje testenine 

Testenina se ne ispira pod vodom jer ćete tako ukloniti previše škroba i neće biti ukusna.

Sos koji kasni

Neka sos bude pripremljen pre tjestenine. U oceđenu testeninu stavite malo vode od kuvanja, maslaca ili ulja da se ne zalepi, umešajte po koju kašiku sosa i promešajte da se ne lepi.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/  

Izvor: punkufer