Ako želite da vam testenina uvek ispadne savršeno, sledite ovih nekoliko jednostavnih, ali važnih saveta.
Nemojte dodavati ulje u vodu za vreme kuvanja testenine. Naime, ako nauljite vodu, tada sos neće lepo prijanjati za testeninu, već će se razliti okolo. Kako biste sprečili da se testenina zalepi, dovoljno ju je promešati u toku kuvanja.
Testenina "al dente" dolazi od italjanskog izraza koji u prevodu znači "prema zubu"; opisuje testeninu ili povrće koje je kuvano da pod zubima zadrži čvrstoću i kompaktnost. "Al dente" testenina nije previše mekana, tako da je najbolja za soseve.
Ako dodate prstohvat soli u vrelu vodu pre nego što stavite kuvati testeninu, kuvana testenina imaće poseban i bolji ukus. Nego zapamtite, ako je sos koji planirate da prelijete preko testenine već začinjen i slan, tada nemojte soliti i vodu.
Pogledajte i 4 saveta za pripremu savršenih špageta
Nikada nemojte ispirati testeninu koju planirate da poslužite kao toplo jelo.
Naime, ako testo isperete, sos jednostavno neće prijanjati za testo, a i sama testenina će izgubiti deo ukusa koji je sadržan u tečnosti. Kada testo koristite za hladne salate ili vam se žuri, ispiranje je sasvim u redu.
Prilikom kuvanja sledite uputstva na pakovanju, pri kraju kuvanja dobro proverite u kom je stanju testenina kako je ne biste prekuvali ako želite "al dente" testeninu.
Zapamtite: duga i tanka testenina pogodna je za delikatne soseve, a za jače soseve bolja je kraća, deblja testenina.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: 24sata.rs
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus