U 16. i 18. veku ruska kuhinja temeljila se na običajima, a ne na veštini, pa su jela bila jednostavna i ne preterano raznovrsna. Pripremala su se od brašna, mleka i mlečnih proizvoda, namirnica mesnog i biljnog porekla.

Pretežno se jeo ražani hleb, a ražanom brašnu dodavalo se ječmeno. Skoro svakog dana na stolu su se nalazila i jela od zobenog brašna, pripremljenog od delimično skuvanog, pa zatim samlevenog zobenog zrna. Od pšeničnog brašna pripremao se slatki kalač (belo pecivo u obliku pereca). So se u testenine nije dodavala, a od testa od ražanog ili pšeničnog brašna pripremali su se pirogi (pečeni na masnoći ili u peći), dok se za njihov nadev koristilo meso, riba, sir ili bobičasto voće. U nadev se ponekad dodavala i kaša, rezanci, jaja, pečurke i drugi sastojci. Poznato jelo iz tog doba je i karavaj – pogača s maslacem, mlekom i jajima. 

Od drugih pekarskih proizvoda spremali su se i kurnik (pirog u obliku kupole s nadevom od piletine i pirinča), uštipci, kotloma (lisnata lepinja), palačinke, fanjki, šiški (pecivo od zapečenog ribanog testa u obliku češera), levašniki (pecivo s nadevom od bobičastog voća prženo u ulju), perepiči (korpice od testa punjene nadevom) i oreški (slatko pecivo s nadevom).

Veliki uticaj na rusku kuhinju imala je i pravoslavna crkva. Kako je uoči verskih praznika bilo preporučljivo izbegavati meso, mlečne proizvode i jaja, takva se tradicija zadržala i ostalih dana u godini. 

Ruski obrok počinje predjelom ili zakuskom, potom sledi supa, glavno jelo i desert.

Supe

Supe imaju značajnu ulogu u ruskoj kuhinji. Najpoznatija ruska supa je šči ili supa od kupusa, a za njom sledi boršč. Majstori kažu da se pravi boršč raspoznaje po tome što u njemu kašika može stajati uspravno. 

Ruske supe mogu se podeliti u sedam velikih grupa: hladne supe koje su bazirane na kvasu, kao što su okroška i botvinja; lagane supe i čorbe koje su bazirane na vodi i povrću, kao što je svekolnik; supe s nudlama, mesom, pečurkama ili mlekom; supe zasnovane na kupusu od kojih je najpoznatija šči; slano-kisele čorbe bazirane na mesu kao što je soljanka; riblje supe poput uhe i supe od žitarica.

Pogledajte i recept Boršč

Meso

Rusi vole da pripremaju velike komade mesa u pećnici jer ono tako, između ostalog, bolje zadržava sokove. Najčešće se jede crveno meso: govedina, jagnjetina, ovčetina, svinjetina, perad i divljač. Najpoznatiji ruski mesni specijalitet je govedina stroganoff, jelo s mesom koje je izrezano na rezance. Ništa manje nije poznat ni pileći file pojarski, odrezak od usitnjenog pilećeg filea, hleba i slatke pavlake, paniran u jajetu i prezlama, pa ispržen na maslacu. Nezaobilazan je i pejmen, napravljen od usitnjenog mesa, savijenog u tanko testo od jaja i brašna, s eventualnim dodatkom mleka ili vode. Za punjenje se koristi svinjetina, jagnjetina, govedina itd. 

Hleb i žitarice

Hleb je sastavni deo bogate ruske trpeze, a mešani hleb omiljen je među Rusima. Poseban specijalitet je ražani hleb, a mogu se još izdvojiti i liborodinski, rižski, kišinjevski, darnitski, arnautski, orlovski ili slavjanski hleb, koji se osim po vrsti brašna razlikuju i po dodacima, npr. semenkama, korijanderu, melasi, vanili... Najpoznatija ruska peciva su pirozi i piroške, a prave se od kiselog testa s raznovrsnim nadevima.  

Riblji specijaliteti

Rusi jedu mnogo slatkovodnih i morskih riba: grgeč, bakalar, losos, haringe, slanike, srdele i jesetre. Kavijar kao najpopularnije i najdelikatesnije rusko jelo zaslužuje posebno mesto. Uz tartufe, kamenice, guščju paštetu i nezaobilazan šampanjac, kavijar je privilegija najviših slojeva, naravno zbog veoma visokih cena (posebno jesetre). Ali, ljubitelji kažu da su cene proporcionalne užitku. 

Pogledajte i 9 zanimljivih običaja u ishrani iz celog sveta

Mlečni proizvodi

Najpoznatiji i najslavniji ruski mlečni proizvod je kefir, napitak od ukiseljenog punomasnog ili obranog kravljeg mleka, u čijem nastajanju važnu ulogu imaju kefirove gljivice. Kefir se najviše konzumira na Kavkazu, gde su ljudi vrlo dugovečni, a tajnu dugovečnosti pripisuju upravo tom napitku. Poznato je i veoma kvalitetno rusko kiselo mleko. 

Deserti

Među ruskim poslasticama danas preovladavaju slatki hlebovi, torte, kolači, pite i palačinke. Kisel je najstariji ruski desert, svojevrsni žele od suvog i bobičastog voća, melase i mleka. Među tipične ruske deserte spadaju i blini, ruske palačinke iz kvasnog testa s pšeničnim i heljdinim brašnom, i gogol mogol, krem od žumanaca, konjaka, šećera, narandžinog likera i limunovog soka. Paška je tradicionalni uskršnjii desert od svežeg sira, pavlake, jaja, maslaca, korice limuna i narandže i usitnjenih badema, a Rusi se često zaslade i tortom šarlota s piškotama i mlečno-voćnom kremom. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: cafebarnetwork.rs