Posle uskršnjeg praznika svima ostane mnogo kuvanih jaja koja se ne pojedu, a koja smo u zadovoljstvu iskoristili u tradicionalnom tucanju jajima.
Ako ste ih ofarbali u petak jaja treba pojesti najkasnije do srede i to ako ste ih čuvali u frižideru.
Jaja možemo najviše iskoristiti za pravljenje salata sa povrćem ili ih možemo puniti začinima, sirom, posnim barenim mesom, a ako nemate problema sa KVO, hiperlipoproteinemijama, hipertrigliceridemijama, dijabetesom ili gojaznošću možete puniti jaja majonezom, pavlakom ili praviti omiljenu Mimoza salatu.
Evo nekoliko recepata za jela s kuvanim jajima
Salata sa jajima, kaparom, crvenim lukom i mirođijom
Sastojci:
6 tvrdo kuvanih jaja
kašičica preliva od limunovog soka
1 iseckan crveni luk
kašičica mirođije
2 kašičice mlevenog kapara
¼ grčkog jogurta
prstohvat soli
biber po ukusu
Način pripreme:
Iseckati prethodno kuvana jaja na 1/4 - 1/8. Sve ostale sastojke pomešati zajedno sa jajima, posuti začinima na kraju. Servirati sveže preipremljena ili ohlađena.
Pogledajte i 5 načina da iskoristite ljuske od jaja
Hrono doručak s jajima
Sastojci:
1 jaje
80 g slanine
sveža potočarka
2 kriške integralnog hleba (130g)
Način pripreme:
Na kriške hleba staviti tvrdo kuvana jaja iseckana na tanje kriške, dodati so i biber po ukusu, preko staviti hrskavu slaninu isprženu u sopstvenom soku i potočarku.
Pogledajte i Savršena dekoracija: Sveće u ljuskama jaja
Brzi sendvič
2 kuvana jajeta
50 g mladog sira
zelena salata
sitno seckana sveža crvena ili zelena paprika
Pola kašičice mlevenog origana, bosiljaka ili mirođije
2 tanje kriške integralnog hleba
Način pripreme:
Ispasirati kuvana jaja zajedno sa mladim sirom, staviti zelenu salatu na krisku hleba, preko toga dodati ispasirana jaja i sir, začiniti, posoliti po ukusu. Dodati papriku.
Pogledajte i Kako da proverite da li su jaja sveža
Punjena jaja
12 kuvanih jaja
krastavac
paprika
kašičica senfa
2 kašičice sirćeta od slada
pola rendanog crnog luka
Način pripreme:
Kuvana jaja iseći na polovine. Odvojiti žumanca, ispasirati, pomešati sa svim ostalim sastojcima, zatim vratiti u belanca. Ukrasiti svežim peršunom. Odložiti u frižider na 30 min do serviranja.
Pogledajte i Čime zameniti jaja u receptima
Sendvič sa jajima i sardinom
2 jajeta
50 g sardine iz konzerve
fermentisani kornišoni
2-3 kriške paradajza
zelena salata
rukola
3 supene kašike ispasiranog avokada
2 kriške integralnog hleba
Način pripreme:
Ocediti sardine od ulja iz konzerve, iseckati na sitne komadiće, pomešati sa sitno iseckanim kornišonima i crnim lukom. Premazati kriške hleba avokadom, staviti kriške paradajza, mešavinu sardine, zelenu salatu. Kuvana jaja iseći na kriške i staviti preko povrća. Posoliti po ukusu jaja i dodati rukolu preko jaja.
Ana Vidlanović, strukovni nutricionista dijetetičar
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Original šampita koju će deca obožavati
Jednostavan čizkejk sa bundevom
Kako da kod kuće napravite medovaču
Recept za rižoto sa graškom
Domaće lazanje po italijanskom receptu