Posle uskršnjeg praznika svima ostane mnogo kuvanih jaja koja se ne pojedu, a koja smo u zadovoljstvu iskoristili u tradicionalnom tucanju jajima. 

Ako ste ih ofarbali u petak jaja treba pojesti najkasnije do srede i to ako ste ih čuvali u frižideru. 

Jaja možemo najviše iskoristiti za pravljenje salata sa povrćem ili ih možemo puniti začinima, sirom, posnim barenim mesom, a ako nemate problema sa KVO, hiperlipoproteinemijama, hipertrigliceridemijama, dijabetesom ili gojaznošću možete puniti jaja majonezom, pavlakom ili praviti omiljenu Mimoza salatu.

Evo nekoliko recepata za jela s kuvanim jajima

Salata sa jajima, kaparom, crvenim lukom i mirođijom

Sastojci: 

6 tvrdo kuvanih jaja

kašičica preliva od limunovog soka

1 iseckan crveni luk

kašičica mirođije

2 kašičice mlevenog kapara

¼ grčkog jogurta

prstohvat soli

biber po ukusu

Način pripreme:

Iseckati prethodno kuvana jaja na 1/4 - 1/8. Sve ostale sastojke pomešati zajedno sa jajima, posuti začinima na kraju. Servirati sveže preipremljena ili ohlađena.

Pogledajte i 5 načina da iskoristite ljuske od jaja

Hrono doručak s jajima

Sastojci:

1 jaje

80 g slanine

sveža potočarka

2 kriške integralnog hleba (130g)

Način pripreme:

Na kriške hleba staviti tvrdo kuvana jaja iseckana na tanje kriške, dodati so i biber po ukusu, preko staviti hrskavu slaninu isprženu u sopstvenom soku i potočarku.

Pogledajte i Savršena dekoracija: Sveće u ljuskama jaja

Brzi sendvič

2 kuvana jajeta

50 g mladog sira

zelena salata

sitno seckana sveža crvena ili zelena paprika

Pola kašičice mlevenog origana, bosiljaka ili mirođije

2 tanje kriške integralnog hleba

Način pripreme:

Ispasirati kuvana jaja zajedno sa mladim sirom, staviti zelenu salatu na krisku hleba, preko toga dodati ispasirana jaja i sir, začiniti, posoliti po ukusu. Dodati papriku.

Pogledajte i Kako da proverite da li su jaja sveža

Punjena jaja

12 kuvanih jaja

krastavac

paprika

kašičica senfa

2 kašičice sirćeta od slada

pola rendanog crnog luka

Način pripreme:

Kuvana jaja iseći na polovine. Odvojiti žumanca, ispasirati, pomešati sa svim ostalim sastojcima, zatim vratiti u belanca. Ukrasiti svežim peršunom. Odložiti u frižider na 30 min do serviranja.

Pogledajte i Čime zameniti jaja u receptima

Sendvič sa jajima i sardinom

2 jajeta

50 g sardine iz konzerve

fermentisani kornišoni

2-3 kriške paradajza

zelena salata

rukola

3 supene kašike ispasiranog avokada

2 kriške integralnog hleba

Način pripreme:

Ocediti sardine od ulja iz konzerve, iseckati na sitne komadiće, pomešati sa sitno iseckanim kornišonima i crnim lukom. Premazati kriške hleba avokadom, staviti kriške paradajza, mešavinu sardine, zelenu salatu. Kuvana jaja iseći na kriške i staviti preko povrća. Posoliti po ukusu jaja i dodati rukolu preko jaja.

Ana Vidlanović, strukovni nutricionista dijetetičar

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa