Sprečava anemiju, oslobađa od bolova u mišićima, nezamenljiv je borac protiv bronhitisa, gihta, depresije i dijabetesa. Reč je samo o supernamirnici - kukuruzu. Ali to nije sve, kukuruz poboljšava koncentraciju, naročito se savetuje sportistima zbog kondicije, jača nervni sistem, čisti krvne sudove, digestivni trakt i odličan je diuretik.

Poboljšava memoriju

Zahvaljujući obilju vitamina B1 (jedan kukuruz zadovolji 24 odsto od ukupnih dnevnih potreba), koji je sastavni deo enzimskih reakcija vezanih za stvaranje energije, takođe igra važnu ulogu u kognitivnim funkcijama mozga jer je potreban u sintezi acetilholina. Acetilholin predstavlja neurotransmitere neophodne za memoriju. Nedostatak acetilholina vezuje se za bolesti koji se javljaju starenjem, kao što su senilnost i Alchajmerova bolest.

Prijatelj organa za varenje

Zbog velikog sadržaja biljnih vlakana, odličan je diuretik i pomaže u regulisanju zatvora. Dobar je i kod oboljenja želuca, jer ublažava simptome gastritisa i čira na želucu, a znatno smanjuje i gorušicu.

Pogledajte i Kako da spremite kukuruz u mikrotalasnoj rerni (VIDEO)

Srce voli kukuruz

Zbog velikog sadržaja dijetetskih vlakana, kukuruz snižava nivo holesterola u krvi, a njegovo blagotvorno dejstvo na zdravlje kardiovaskularnog sistema leži i u značajnom sadržaju vitamina B grupe koji snižavaju nivo homocistina u krvi. Homocistin direktno oštećuje krvne sudove pa, snižavanjem koncentracije ovih opasnih molekula smanjuje se rizik od srčanog i moždanog udara, ili oboljenja perifernih krvnih sudova.

Smanjuje rizik od raka pluća

Konzumiranjem hrane bogate beta-kriptoksantina - crveno-narandžastog karotenoida koga ima u velikim količinama u kukuruzu - značajno se smanjuje rizik od obolevanja od raka pluća. Jedna od studija je pokazala da unošenje kukuruza kod nepušača smanjuje rizik za 27 odsto, a kod pušača 37 odsto u odnosu na pušače koji retko unose hranu bogatu ovim sastojkom.

Sačuvajte vitamine

Za razliku od drugog povrća koje termičkom obradom gubi jedan deo nutritijenata, kuvanjem ili pečenjem kukuruza delimično se uništava samo vitamin C, ali se oslobađaju molekuli sa antioksidativnim dejstvom, što povećava njegove zaštitničke moći.

Pogledajte i Tri načina pripreme mladog kukuruza

Kukuruzno brašno može da bude osnova za zdrav obrok. Kako da pripremate jela od kukuruza i kako ona utiču na vaše zdravlje, objašnjava za Blic Branka Mirković, nutricionista.

Kačamak

Ovo jelo je u poslednje vreme nepravedno izostavljeno sa jelovnika. Preporučuje se kao lagan i dobar doručak ili večera uz dodatak mleka ili nekog mlečnog proizvoda (jogurt, sir, kajmak). Ako vodite računa o kalorijama ili zdravlju, isključite masne mlečne proizvode koji se preporučuju deci u razvoju i mladim i zdravim osobama, i dodajte obrano mleko ili nemasni sir ili jogurt.

Proja

Priprema se na različite načine, od osnovnog recepta - brašno, voda i so, sa masnoćom ili bez nje, do današnjih projara i projica koje su prave energetske bombe zbog masnoće koja se dodaje. Da biste mogli i dalje da uživate u omiljenom ukusu proje, smanjite masnoću, dodajte nemasni jogurt ili sir. Postoji izvanredno posuđe u koje nije potrebno dodavati masnoću.

Pogledajte i Projara bez jaja

Kornfleks

U svetu se koristi odavno, a kod nas poslednjih dvadesetak godina. Mnogi pogrešno misle da je niskokaloričan (uvek čitajte deklaraciju). To je, u stvari, instant kačamak u ljuspicama. Svakako je bolje da pripremite kačamak umesto da pojedete kornfleks.

Kokice

Kokice imaju isto kalorija koliko i kukuruz, ali uz dodatak ulja prilikom pečenja, dobijaju dodatne kalorije koje ovu popularnu grickalicu svrstavaju u kalorijsku bombu. Na tržištu se mogu naći i kesice sa kokicama za mikrotalasnu rernu, sa raznim dodacima, veoma nezdrave.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: blic.rs