1. Bundevu i jabuku iseći na kockice, staviti u šerpu i preliti sa malo vode. Važno je samo da jabuke i bundeva ne dodiruju dno šerpe tokom kuvanja.


Sastojci:

1 kg očišćene bundeve
3 jabuke
limun
pomorandža
500 g šećera
začini po želji

2. Kad voda proključa smanjiti temperaturu i kuvati sve dok bundeva ne omekša.

3. Nakon toga treba ispasirati kuvanu masu štapnim mikseromi dodati ostatak sastojaka, šećer, sok d limuna i pomorandže i začine (na primer cimet).

4. Kuvati još dvadesetak minuta, uz povremeno mešanje kako bi se šećer otopio, a da džem ne izgori.

5. Vrelu smesu sipati u suve tegle. Nakon toga tegle čvrsto zatvoriti i okrenuti naopačke. U tom položaju tegle ostaviti dok se džem ne ohladi. Nemojte koristiti plastične poklopce za tegle, niti stavljati celofan ispod, već isključivo metalne zatvarače.