Verovatno ste se pitali da li možete da uživate u porciji kokica bez griže savesti. Mi vam kažemo - slobodno! Kokice zaista ne goje.
Iako su bogate energijom, kokice su izvrstan dodatni izvor vlakana, kojih nam danas nedostaje u ishrani.
Prosečan čovek dnevno u organizam unese između 10 i 15 grama vlakana, što otprilike predstavlja polovinu njihovog potrebnog dnevnog unosa, a to je ozbiljan zdravstveni problem. Konzumacijom samo 100 grama kokica dnevno, približno se može nadoknaditi taj nedostatak.
Dobre strane kukuruza kokičara su i nizak udeo šećera, natrijuma, holesterola odnosno zasićenih masnoća. Kukuruz kokičar zagrevanjem povećava svoju ukupnu antioksidativnu aktivnost, te nas na taj način štiti naše zdravlje.
Ali, postoji i tamna strana konzumacije kokica, koja se odnosi na sve industrijski prerađene kokice prelivene različitim dodacima od delimično hidrogenizovanih biljnih ulja, veštačkih aroma, pojačivača ukusa i visokog udela soli, što nikako ne ide u prilog zdravlju i prevenciji suvišnih kilograma odnosno bolesti.
Dakle, kokice ne debljaju, naročito ako ih pripremite sa minimalno ulja i bez soli.
Izvor: Prva
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus