Različiti istraživački instituti u svetu dokazali su da je zračenje iz mikrotalasne rerne beznačajno. Mnogo je opasnija činjenica da se jelo u mikrotalasnoj ne zagreva ravnomerno, što može da dovede do pojave opekotina, ali pogoduje i širenju klica. Zbog toga tečna jela pre konzumiranja uvek dobro promešajte. Jela u čvrstom stanju ostavite par minuta da se toplota ravnomerno rasporedi. Optimalno je da se jela zagrevaju više puta u kraćim intervalima.
Šta ne sme u mikrotalasnu? Hleb i slične životne namirnice s malo vode brzo se okamene u mikrotalasnoj. Ostale namirnice s visokim udelom vode (na primer kobasice) često napuknu ukoliko ih prvo ne probušite viljuškom. Piletinu, jela s jajima i mlevenim mesom bolje je zagrejati na šporetu.
Kakvo posuđe treba koristiti? Najbolji su staklo, porcelan ili veštački materijali posebno napravljeni za mikrotalasnu. Pri tom jela ne treba poklapati, a pakovanja ne smeju da budu zatvorena jer mogu da eksplodiraju.
Kako se čisti mikrotalasna rerna? U široku posudu sipajte vodu i malo deterdženta ili sirćeta i stavite u rernu da proključa. Tako će prljavština smekšati i moći ćete lako da je uklonite krpom.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus