Kada su napolju velike vrućine, hlade torte i kolači će vas u trenutku osvežiti. Ova sa keksom i belim filom je super ako poslužite sa limunadom, a možete da je dekorišete sezonskim voćem. Ako vam dolaze prijatelji keks torta sa filom je pravi odabir, a svi će hvaliti vaše poslastičarske sposobnosti. 

Sastojci:

  • 300 g keksa
  • 120 g putera
  • 30 ml mleka

Za fil:

  • 400 ml mleka
  • 70 g šećera
  • 60 g kukuruznog skroba
  • 1 žumance
  • 200 ml zaslađene slatke pavlake 
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 50 g bele čokolade

Priprema:

Keks izlomite na sitne komadiće, pa dodajte otopljeni puter, promešajte, a onda i mleko. Sve sjedinite. Podelite smesu na 2 jednaka dela, pa jedan deo utisnite u kalup prečnika 20 cm. Skrob i šećer pomešajte sa žumancetom, pa sipajte mleko i dobro promešajte da nema grudvica. Sipajte i slatku pavlaku, pa kuvajte, uz neprestano mešanje, dok se skroz ne zgusne. Sklonite sa šporeta i dodajte ekstrakt vanile i belu čokoladu, pa promešajte da se svi sastojci sjedine. Po vrhu pospite preostali keks i stavite u frižider na 2 sata. Pospite šećerom u prahu. 

Izvor: Stvar ukusa