Ljubitelji čokolade nemaju previše dileme kada ih pitate koji kolač im je najdraži - većina će izdvojiti bajaderu kao “kraljicu među sitnim kolačima”. Najpoznatija je njena kupovna varijanta, ali domaće bajadere su neuporedivo ukusnije. Prave se od omiljenih sastojaka, kao što su lešnici, mlevena plazma i čokolada i ne postoji osoba koja će im odoleti. Ako nikada niste pravite slatkiše, neka vam bajadera bude prvi recept, jer se toliko lako pravi, a garantovano uspeva. 

  • Sastojci: 
  • 200 ml vode
  • 250 g putera 
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 400 g mlevene plazme 
  • 300 g mlevenih lešnika 
  • 100 g čokolade 
  • Za glazuru:
  • 150 g čokolade
  • 6 kašika ulja 

Priprema:
U šerpi otopite puter, šećer i vanilin šećer. U posudi pomešajte keks i lešnike, pa sipajte smesu sa puterom i šećerom. Dobro sjedinite. Podelite smesu na 2 jednaka dela, pa u jednu polovinu dodajte istopljenu čokoladu. Mešajte dok se sastojci ne sjedine. Na dno tepsije sipajte tamniji deo, pa poravnajte, a onda sipajte i svetliji deo i isto poravnajte. Sipajte preko čokoladu koju ste otopili sa uljem i stavite u frižider da se stegne. 

Izvor: Stvar ukusa