Da biste napravili ukusan kolač ne morate da budete iskusna domaćica. Danas postoje jednostavni recepti za kolače i torte koji izledaju savršeno, a ukus je fantastičan. Naš predlog je da isprobate i recept za osvežavajući čokoladni kolač sa manadrinama i oblandama koji možete da služite i na slavi, ali i kada vam dođu gosti.
Sastojci:
- 6 oblandi
- 100 g putera
- 150 g čokolade
- 100 g krem sira
- Za fil:
- 2 jajeta
- 100 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 50 g brašna
- 700 ml mleka
- 20 g želatina
- 50 ml vode
- 5 mandarina
- Za glazuru:
- 250 g čokolade
- 30 ml ulja
- 100 g prženog kikirikija
Recept za čokoladni kolač sa mandarinama i oblandama:
Napravite smesu sa oblandama
U posudi sitno izmrvite oblande ili ih izblendirajte. U šerpi istopite čokoladu sa puterom, pa prelijte preko oblandi. Dodajte i krem sir i sve dobro sjedinite. Smesu dobro utisnite u kalup koji ste obložili providnom folijom, po dnu i ivici.
Napravite fil
U šerpi umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodajte brašno i sipajte mleko. Sve dobro sjedinite i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta, pa pokrijte providnom folijom i ohladite 40 minuta. Za to vreme u posudi pomešajte želatin i vodu i ostavite da nabubri. Otopite na pari i dodajte u fil, pa promešajte.
Napravite kolač i glazuru
Sipajte pola fila u kalup, pa poređejate cele (očišćene) mandarine i prelijte preostalim filom. Pokrijte providnom folijjom i ohladite u frižideru nekih 3 sata. Otopite čokoladu sa uljem, pa dodajte mleveni prženi kikiriki i promešajte. Prelijte preko kolača koji ste izvadili iz kalupa i ostavite da se stegne.
Pročitajte i ovo: Recept za sitne kolače sa mandarinom
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus