Tako su ukusne, kremaste i izdašne.
Za krofnice:
- 100 ml ulja
- 200 ml vode
- 140 g oštrog brašna
- 30 gr kakaa
- 4 cela jaja
Fil:
- 6 žumanaca
- 750 ml mleka
- 180 g šećera
- 90 g gustina
- 100 g maslaca
- 100 g crne čokolade
- 500 ml slatke pavlake
Priprema:
Prvo skuvamo fil. Pomešati žumanca, šećer i gustin sa malo mleka i dobro izradimo da nema grudvica, a ostatak mleka stavimo da provri.
Kada je mleko provrilo istresemo ga u posudu sa žumancima, opet dobro promešamo pa vratimo u šerpu na kuvanje na srednjoj vatri. Ovo je najbolji način da ne bi bilo grudvica, ali vas zamara ili smatrate da je nepotrebno slobodno zakuvajte samo žumanca u masu sa mlekom.
Kada se masa zgusnula sklonite sa vatre pa dodajte iseckan maslac i izlomljenu čokoladu, mešajte dok se sve ne otopi i sjedini.
Preko stavite foliju i ostavite da se hladi.
Za krofnice pomešajte vodu i ulje pa stavite na vatru da provri. Čim krene da vri dodajte brašno i kakao i energično mešajte par sekundi.
Skinite sa vatre pa nastavite mašanje kako bi se sve umešalo. Ako imate sitne grudvice nije ništa strašno, ume tako da bude pa posle su sasvim ok. Ostavite da se prohladi. U prolazu promešajte kako bi to bilo brže. Toplu smesu malo provrtite mikserom kako bi se masa dodano ohladila i grudvice razbile.
E sad je vreme za dodavanje jaja. Dodajete jedno po jedno i dobro umutite. Masa koju na kraju dobijate je masa za čvršći fil za tortu. Sve če vam biti rečeno kada budete istisnuli prvu krofnicu.
Istisnete na pleh obložen papirom i sačekate minut. Ako i dalje lepo stoji to je to, nema brige.
Ako klizi i širi se, nije dobro, masa je mekana, dodajte kašiku oštrog brašna, popraviće stvar.
Dok istiskate krofnice zagrevajte rernu na 180 stepeni. Stavite krofnice da se peku 20 minuta za 180 stepeni, a onda smanjite na 150 i nastavite pečenje jos 20 – 30 minuta. Vreme sami procenite, ali rernu ne otvarajte bar 30 minuta, pratite kroz staklo. Kada mislite da su gotove otvorite rernu, uzmite jednu u ruku, moraju biti lagane, kao perce, onda su i narasle i iznutra su pečene. Opet i to možete da testirate. Zatvorite rernu, uzmite nož i presecite krofnicu, tako vrelu. Spolja je hrskava a unutra pogledajte kakva je. Ne bi trebalo da je sve lepljivo jako, onda trebaju jos da se peku na niskoj temperaturi, tačnije suše, ako je malo lepljivo gotove su, jer kako se budu hladile taj deo hlađenjem se steže. Ako ih izvadite i one uspravno stoje, a kako se hlade padnu, znači da nisu dovoljno pečene jer je masa bila redja, ima više vode u sebi i treba joj duže pečenje, isto može da se desi i ako je masa bila pregusta, nije mogla lepo da raste i ostali su nepečeni, nabijeni delovi. Ukoliko malo popucaju na vrhu pri pečenju i to je ok.
Za fil umutite slatku pavlaku, pa umutite i fil od čokolade. Filu dodajte dve kašike slatke pavlake pa opet umutite.
Presecite krofnice i punite prvo čokoladnim filom, a zatim i slatkom pavlakom. Čak i ako je unutrašnjost bila nešto mekša, da ne kažem gnjecava sve to pokrije fil. Stavite kapicu i pospite šećerom u prahu. Prijatno.
Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: Domaći recepti
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem