1. Za testo pomešajte brašno sa praškom za pecivo i prosejte u činiju. Dodajte preostale sastojke za testo i mutite mikserom najmanjom, a potom najvećom brzinom, da dobijete glatko testo.
2. Nakon toga na pobrašnjenoj radnoj površini ručno promesite. Ukoliko se lepi, uvijte testo u foliju i ostavite neko vreme da odstoji u frižideru. Prepolovite testo.
3. Za tamno testo pomešajte kakao i šećer i razmutite sa mlekom. Kakao smesu sjedinite sa jednom polovinom pripremljenog testa.
4. Testo po želji možete da preradite ili u šaru puža, ili u šaru šahovske table ili u dvobojne dukate.
5. Šara puža: Razvijte oba testa u podjednako velike pravougaonike (oko 30 x 15 cm), jedan pravougaonik blago premažite umućenim belancetom, preklopite drugim pravougaonikom i takođe premažite belancetom. Namotajte u rolat polazeći od duže strane.
6. Šahovska šara: Potrebne su vam 2x5 traka po 1 cm širine od tamnog testa i 2 x 4 trake po 1 cm širine od svetlog testa, kao i 2 x 1 „pokrivka od testa“.
Za tu namenu razvijte odvojeno obe polovine testa na oko 1 cm debljine. Od tamnog testa odsecite 10 traka dužine 15 cm i širine 1 cm, a od svetlog testa 8 traka dužine 15 cm i širine 1 cm. Trake od testa premažite belancetom i u šari šahovske table sastavite 2 bloka od testa. Preostalo svetlo i tamno testo sjedinite i razvijte u 2 tanka pravougaonika (oko 15 x 13 cm). Sklopljene blokove uvijte u pokrivke od testa.
7. Dukati: Od tamnog testa oblikujte valjak debljine 3 cm. Svetlo testo razvijte na debljinu oko 1/2 cm, premažite belancetom i umotajte tamni valjak u to.
8. Valjke ili blokove od testa ostavite neko vreme da odstoje na hladnom, kako bi se bolje sekli. Isecite ih na kriške debljine 1/2 cm i položite ih na hartijom za pečenje obloženu tepsiju. Pecite na oko 180 C oko 12 minuta. Vreme pečenja prilagodite vašoj pećnici. Skinite pecivo sa tepsije i stavite ga na rešetku da se hladi.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus