Sočna poslastica neodoljivog ukusa.

1. Umutite žicom mineralnu vodu sa šećerom, dodajte i mlevene i seckane orahe, suvo grožđe, rendane jabuke, prašak za pecivo, ulje, cimet i rogač.
2. U podmazan dublji pleh poređajte 4-5 kora (svaku poprskajte uljem) jednu na drugu i premažite filom koji ste napravili. Odozgo stavite dve kore (takođe svaku popskajte uljem), preko njih fil, pa nastavite tako dok ne utrošite sav materijal.
3. Završite s pet kora, koje ćete, kao i prethodne, svaku ponaosob poprskati uljem. Oštrim nožem baklavu isecite na kvadrate ili rombove i pecite na 180 stepeni oko 40-ak minuta.
4. Baklavu možete da pokrijete papirom ili folijom kako ne bi pregorela. Kad porumeni, izvadite iz rerne i ostavite da se prohladi.
5. Dok se baklava peče, napravite šerbet od šećera, vode i limuna. Kad provri, dodajte kardamom i dalje kuvajte na slabijoj vatri dok ne dobijete željenu gistinu.
6. Mlakim šerbetom prelijte mlaku baklavu ili hladnim hladnu baklavu. Ostavite da dobro upije.