1. Oljuštite cveklu, isecite na komade srednje veličine i kuvajte je dok ne omekša.


Sastojci:

500 g cvekle

100 g putera

200 g čokolade za kuvanje

kašičica ekstrakta vanile

250 g smeđeg šećera

3 jajeta

100 g brašna

25 g kakaoa

2. Uključite rernu na 180 C.

3. Iseckajte čokoladu na sitne komate, kao i puter. Skuvanu cveklu procedite i zajedno s čokoladom, puterom i ekstraktom vanile usitnite je u blenderu. Mešajte dok ne dobijete homogenu smesu.

4. Jaja i šećer umutite dok ne dobijete bledu smesu i dok se ne pojavi pena (oko dva minuta).

5. Jajima i šećeru dodajte smesu iz blendera i polako promešajte.

6. Prosejte brašno i kakao i dodajte smesi, a zatim polako sve dobro promešajte.

7. Sipajte smesu za kolač u pouljen i pobrašnjen pleh veličine 20x30 i stavite u zagrejanu rernu. Pecite kolač oko 25 minuta. Nakon toga ga izvadite iz rerne, sačekajte da se kolač ohladi, pa ga isecite na kocke i poslužite.