Ukoliko ste ljubitelj sočnih čokoladnih kolača ovaj recept je pravi za vas. Pravi se u tiganju od jednostavnih sastojaka koje sigurno već imate kod kuće. Sve ih jednostavno pomešate, izlijete smesu i ispečete - neverovatno lako i brzo.
Odlično ide kao posluženje uz kafu, a tokom sezone možete da ga poslužite sa bobičastim šumskim voćem ili sladoledom i dobijete poslasticu koja će prijati i najizbirljivijim nepcima.
Sastojci:
Za koru:
- 67 g šećera
- 80 ml ulja
- 250 ml mleka
- 180 g brašna
- 1 kašičica sirćeta
- 35 g kakao praha
- 1 kašičica praška za pecivo
- pola kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za preliv:
- 100 g šećera
- 25 g kakao praha
- 60 ml mleka
- 60 ml ulja
Priprema:
U činiji pomešajte šećer, ulje, mleko i sirće, pa sve umutite ručnom mutilicom da se šećer rastopi. Brašno, kakao prah, sodu bikarbonu i prašak za pecivo pomešajte, pa dodajte u smesu. Na kraju dodajte ekstrakt vanile i sve mešajte dok ne dobijete glatko testo. Tiganj malo nauljite, a možete da postavite i papir za pečenja. Smesu izlijte, ravnomerno rasporedite, poklopite tiganj i pecite na srednjoj temperaturi 12-15 minuta. Možete da se poslužite trikom sa čačkalicom da proverite koliko je kolač pečen. Kada je gotov sklonite ga sa šporeta. Za preliv u blenderu pomešajte sve sastojke, pa ih mutite dva minuta dok ne dobijete lepu kompaktnu kremu. Prelijte kolač dok je još u tiganju i ravnomerno ga premažite. Po želji ga ukrasite sa malo rendane čokolade, secite na parčiće željene veličine i služite.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus