Ukoliko ste ljubitelj sočnih čokoladnih kolača ovaj recept je pravi za vas. Pravi se u tiganju od jednostavnih sastojaka koje sigurno već imate kod kuće. Sve ih jednostavno pomešate, izlijete smesu i ispečete - neverovatno lako i brzo. 

Odlično ide kao posluženje uz kafu, a tokom sezone možete da ga poslužite sa bobičastim šumskim voćem ili sladoledom i dobijete poslasticu koja će prijati i najizbirljivijim nepcima.

Sastojci:

Za koru:

  • 67 g šećera
  • 80 ml ulja
  • 250 ml mleka
  • 180 g brašna
  • 1 kašičica sirćeta
  • 35 g kakao praha
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • pola kašičice sode bikarbone
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Za preliv:

  • 100 g šećera
  • 25 g kakao praha
  • 60 ml mleka
  • 60 ml ulja

Priprema:

U činiji pomešajte šećer, ulje, mleko i sirće, pa sve umutite ručnom mutilicom da se šećer rastopi. Brašno, kakao prah, sodu bikarbonu i prašak za pecivo pomešajte, pa dodajte u smesu. Na kraju dodajte ekstrakt vanile i sve mešajte dok ne dobijete glatko testo. Tiganj malo nauljite, a možete da postavite i papir za pečenja. Smesu izlijte, ravnomerno rasporedite, poklopite tiganj i pecite na srednjoj temperaturi 12-15 minuta. Možete da se poslužite trikom sa čačkalicom da proverite koliko je kolač pečen. Kada je gotov sklonite ga sa šporeta. Za preliv u blenderu pomešajte sve sastojke, pa ih mutite dva minuta dok ne dobijete lepu kompaktnu kremu. Prelijte kolač dok je još u tiganju i ravnomerno ga premažite. Po želji ga ukrasite sa malo rendane čokolade, secite na parčiće željene veličine i služite.

Izvor: Stvar ukusa