Ukoliko ste ljubitelj baklave i kolača zalivenih sirupom, sigurno će vam se svideti i tradicionalne bosanske ružice sa orasima. Savršeno su sočne, a ono što im je dodatni plus je da se prave brže i lakše od baklave. Da bi bolje upile preliv, trik je da ih dok su još vruće zalijete tek skuvanim filom i da ih ostavite da odstoje, najbolje preko noći.
Sastojci:
- 1 pakovanje kora za pitu
- 200 g maslaca
- 700 g mlevenih oraha
- 20 ml ulja
- 100 g šećera
Za sirup:
- 1 kg šećera
- 1 litar vode
- 1 limun
Priprema:
Mlevene orahe pomešajte sa šećerom, a maslac rastopite i pomešajte sa uljem. Uzmite jednu koru, premažite je maslacem, pospite je ravnomerno orasima, stavite sledeću koru, opet je pospite, a zatim isto uradite i sa ostalim korama dok ih sve ne potrošite. Potom sve zamotajte po dužini. Sve zajedno premažite maslacem, pa secite na parčiće debljine oko 2 centimetra i ređajte na pleh za pečenje. Svaku ružicu premažite maslacem. Rernu zagrejte na 180 stepeni i pecite ih oko pola sata. U veću šerpu pomešajte vodu i šećer, pa kuvajte na vatri dok se sav šećer ne rastopi. Kada prokuva dodajte limun isečen na kolutove i kuvajte oko 5 minuta. Kada su ružice pečene prelijte ih vrućim sirupom i ostavite da se ohlade.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus