Ledene kocke su kolač na kojem su odrasle mnoge genericije, a često se služio na svečanoj trpezi. Kada domaćica počinje da uči da kuva i da sprema poslastice, recept za ovaj kolač se nalazi među prvima u svačijem ličnom kuvaru. Nije težak za pripremu, možda deluje kao da ima mnogo posla, ali zaista je čaroban. Donosimo vam modifikovan recpet za ledene kocke u koji ide i slatka pavlaka, koja ga čini još kremastijim i lepšim.
Sastojci:
Za koru:
6 jaja
6 kašika šećera
2 kašike kakaoa
9 kašika brašna
Za fil:
1/2 l mleka
7 kašika brašna
7 kašika šećera
margarin + 100 g šećera
200 ml slatke pavlake
Za preliv:
2 šolje šećera
1 šolja vode
Za glazuru:
100 g čokolade
1 kašika vode
3 kašike ulja
Priprema:
Kako se pravi kora za kolač?
Jaja umutite penasto sa šećerom, pa dodajte kakao i brašno. Lepo umutite i sipajte u tepsiju koju ste nauljili i posuli brašnom ili u tepsiju koju ste obložili pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180-200°C dok nekih pola sata ili dok kora ne počne da se odvaja od ivice tepsije. Dok se kora peče spremite fil.
Ovako se sprema fil
U mleko sipajte brašno i šećer, pa kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zatim pokrijte i ostavite da se ohladi. Dodajte margarin sobne temeprature koji ste penasto umutili sa šećerom. Sjedinite sve mikserom, pa dodajte umućenu slatku pavlaku i promešajte.
Preliv za koru
Pomešajte vodu i šećer, pa kuvajte dok ne krene da vri. Prelijte preko kore i ostavite da upije. Zatim premažite fil.
Najlepša glazura se pravi ovako
Istopite čokoladu sa vodom i uljem, pa prelijte preko fila. Ostavite da se stegne.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus