Sezona je šljiva, a iako je najbolje da se jedu sveže, fenomenalne su za pripremu raznih kolača i poslastica. Ovaj kolač sa šljivama veoma je popularan u Francuskoj, a reč je o otvorenoj piti od prhkog testa sa sočnim nadevom od voća. U francuskoj kuhinji nosi naziv "Galette", a u svetu je poznat još i kao "kraljevski kolač". Priprema je vrlo jednostavna, a oduševiće vas na prvi zalogaj.
Sastojci:
Za testo:
200 g brašna
200 g maslaca
5 kašika vode
2 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
prstohvat soli
Za nadev:
500 g šljiva
150 g šećera
50 g badema
1 kašičica cimeta
Priprema:
Pomešajte brašno, šećer, vanilin šećer i so, pa dodajte hladan maslac isečen na manje kocke. Dodajte hladnu vodu, pa zamesite tako da dobijete mrvičastu smesu, koju ćete još malo obraditi rukama. Ne morate previše, jer testo ne mora da bude savršeno glatko. Testo zamotajte u foliju i stavite u frižider na pola sata. Za to vreme pripremite nadev. U blender stavite šećer i bademe, pa sameljite da dobijete strukturu brašna. Šljive očistite od koštica i nasecite na tanje kriške. Pospite ih šećerom i bademima, dodajte malo cimeta, pa dobro izmešajte. Testo oklagijim razvijte u krug, pa šljive poređajte u sredinu, ali tako da vam sa svake strane ostane nekoliko centimetara praznog prostora. Prazne ivice preklopite preko jednog dela šljiva, da dobijete oblik gnezda. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus