Trileće je jednostavan kolač koji se pravi od mekanog biskvita i 3 vrste mleka. Brzo je postao popularan i to u celom svetu, a odličan je kada su napolju visoke temeprature. Podseća na naš koh, a predlažemo vam da isprobate i čokoladnu verziju. Recept za čokoladni trileće će svi obožavati već na prvi zalogaj, a priprema nije preterano komplikovana. Možete da ga ukrasite voćem po želji. 

  • Sastojci: 
  • Za koru: 
  • 4 jajeta 
  • 140 g šećera 
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 90 ml ulja
  • 90 ml kisele vode
  • 160 g brašna
  • 40 g nezaslađenog kakao praha
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1/4 kašičice soli
  • 1/2 kašičice instant kafe
  • Za fil: 
  • 300 g kondenzovanog mleka 
  • 240 ml mleka 
  • 50 g mleka u prahu 
  • 60 ml slatke pavlake 
  • 2 kašike kakaoa
  • Za premazivanje torte: 
  • 180 g mlečne čokolade 
  • 420 ml slatke pavlake

Priprema: 
Odvojite žumanca od belanaca, pa žumanca penasto umutite sa 70 g šećera i vanilom. Sipajte ulje, a onda i kiselu vodu i nastavite da mutite. Zatim dodajte prosejano brašno, prašak za pecivo, kakao i kafu i lagano promešajte. Zatim kratko mutite belanca i so, pa dodajte preostali šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Pomešajte obe smese i lagano sjedinite. Sipajte u okrugli kalup koji ste premazali uljem i obložili pek papirom. Pecite u rerni na 165°C oko 40-45 minuta. Izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi. Umutite kondenzovano mleko sa kakaom, pa dodajte obično mleko, mleko u prahu i slatku pavlaku. Sve dobro sjedinite. Prebacite ohlađenu koru u kalup obložen providnom folijom, pa štapićem za ražnjić napravite rupe. Sipajte fil od mleka, pa pokrijte providom folijom i ostavite u frižideru nekoliko sati ili preko noći. Otopite čokoladu sa slatkom pavlakom (120 ml), a preostalu slatku pavlaku (300 ml) umutite. Pomešajte ove dve smese i dobro umutite da se lepo sjedine. Premažite celu tortu i ako želite ukrasite jagodama.

Izvor: Stvar ukusa