Trileće je jednostavan kolač koji se pravi od mekanog biskvita i 3 vrste mleka. Brzo je postao popularan i to u celom svetu, a odličan je kada su napolju visoke temeprature. Podseća na naš koh, a predlažemo vam da isprobate i čokoladnu verziju. Recept za čokoladni trileće će svi obožavati već na prvi zalogaj, a priprema nije preterano komplikovana. Možete da ga ukrasite voćem po želji.
- Sastojci:
- Za koru:
- 4 jajeta
- 140 g šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 90 ml ulja
- 90 ml kisele vode
- 160 g brašna
- 40 g nezaslađenog kakao praha
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1/4 kašičice soli
- 1/2 kašičice instant kafe
- Za fil:
- 300 g kondenzovanog mleka
- 240 ml mleka
- 50 g mleka u prahu
- 60 ml slatke pavlake
- 2 kašike kakaoa
- Za premazivanje torte:
- 180 g mlečne čokolade
- 420 ml slatke pavlake
Priprema:
Odvojite žumanca od belanaca, pa žumanca penasto umutite sa 70 g šećera i vanilom. Sipajte ulje, a onda i kiselu vodu i nastavite da mutite. Zatim dodajte prosejano brašno, prašak za pecivo, kakao i kafu i lagano promešajte. Zatim kratko mutite belanca i so, pa dodajte preostali šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Pomešajte obe smese i lagano sjedinite. Sipajte u okrugli kalup koji ste premazali uljem i obložili pek papirom. Pecite u rerni na 165°C oko 40-45 minuta. Izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi. Umutite kondenzovano mleko sa kakaom, pa dodajte obično mleko, mleko u prahu i slatku pavlaku. Sve dobro sjedinite. Prebacite ohlađenu koru u kalup obložen providnom folijom, pa štapićem za ražnjić napravite rupe. Sipajte fil od mleka, pa pokrijte providom folijom i ostavite u frižideru nekoliko sati ili preko noći. Otopite čokoladu sa slatkom pavlakom (120 ml), a preostalu slatku pavlaku (300 ml) umutite. Pomešajte ove dve smese i dobro umutite da se lepo sjedine. Premažite celu tortu i ako želite ukrasite jagodama.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus