Kejk popsi su šareni slatkiši koji se najčešće služe na proslavama, a njima niko ne može da odoli. Mekani unutra, pa ukrašeni čokoladnom glazurom ili glazurom u boju i posuti raznobojnim mrvicama savšreni su kada želite da obradujete goste, ali i ukućane. Ovo je originalni recept, ali ako želite lakšu varijantu popse možete da pravite i tako što ćete koristiti plazmu ili oreo keks.
- Sastojci:
- 200 g brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1/4 kašičice sode bikarbone
- 1/2 kašičice soli
- 110 g neslanog putera
- 200 g šećera
- 1 jaje
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 240 ml mleka
- Još:
- 100 g neslanog putera
- 200 g šećera u prahu
- 2-3 kašike slatke pavlake ili mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- Za dekoraciju:
- mlečna čokolada
- bela čokolada
- šarene mrvice
Priprema:
U posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U drugoj posudi umutite puter sobne temeprate i šećer. Dodajte jaje i vanilu, pa nastavite da mutite dok se svi sastojci ne sjedne. Zatim dodajte smesu sa brašno i sipajte mleko, pa umesite testo. Prebacite u nauljenu tepsiju i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko pola sata. Ako vidite da će da se prepeče pokrijte alu folijom i nastavite pečenje. Ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi, pa prebacite u frižider. Umutite puter sobne temeprature sa šećerom, pa sipajte slatku pavlaku ili mleko i vanilu i lepo sjedinite mikserom. Biskvit izlomite i izblendirajte, pa pomešajte sa dobijenom smesom. Oblikujte kuglice i ređajte na pleh ili neku tepsiju. Stavite u zamrzivač na sat vremena. Dobijene loptice vadite jednu po jednu, pa u njih stavite štapić za lizalicu i umočite u istopljenu crnu ili belu čokoladu, pa ukrasite po želji. Loptice moraju da budu hlade kad ih umačete u glazuru.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem