Kolač od lavande sa glazurom od limuna je natopljen glazurom od limuna, koja u kombinaciji sa lavandom budi iluziju leta. Kolač je pun mladog kajmaka i neslanog putera, a ima i dosta mlevenih badema! Možda ćete želeti da probate i kolač snežna grudva. Ako volite lavandu i limun, evo kako da napravite kolač od lavande sa glazurom od limuna!

Sastojci:

  • 190 g šećera
  • 3 velika jajeta
  • 227 g neslanog, mladog kajmaka
  • 90 g neslanog putera, rastopljenog i ohlađenog
  • 1/2 kašičice ekstrakta lavande
  • 100 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 g mlevenih badema

Za glazuru

  • 250 g šećera u prahu
  • Sok od 1-2 limuna
  • Cvetovi sušene ili sveže lavande, za dekoraciju

Recept za kolač od lavande sa glazurom od limuna

16:52
Korak 1

Zagrejte rernu

Za kolač od lavande sa glazurom od limuna zagrejte rernu na 180C. Stavite šećer i žumanca u veliku posudu za mešanje, a belanca u posebnu posudu srednje veličine. Električnim mikserom umutite žumanca i šećer 2 minuta dok ne formiraju gustu traku na površini smese kada podignete metlicu. Kratko umutite mladi kajmak, a zatim u tankom mlazu umutite puter i ekstrakt lavande dok se ne sjedine.

16:55
Korak 2

Pomešajte brašno i bademe

Brašno pomešajte sa bademima i velikim prstohvatom soli, pa očistiti metlice i umutite belanca u čvrst sneg. Koristeći metalnu kašiku, pomešajte mešavinu brašna i badema. Ako smesa postane suviše čvrsta da bi se pravilno savijala, dodajte kašiku belanaca. Kada dodate sve brašno/bademe, vrlo nežno umutite belanca iz tri puta, koristeći pokret u obliku 8 i pazite da ne izbacite vazduh iz smese.

16:56
Korak 3

Pecite smesu

Smesu nežno prebacite u pripremljen pleh, poravnajte po vrhu i pecite u rerni 45-50 minuta, dok se ne digne i porumeni, a čačkalica umetnuta u sredinu kolača bude čista. Izvadite iz rerne, ohladite u plehu 5 minuta, a zatim okrenite na rešetku i ostavite da se potpuno ohladi.

16:56
Korak 4

Napravite preliv

Kada se kolač ohladi, prosejte šećer u prahu u srednju posudu za mešanje, a zatim dodajte sok od 1 limuna. Promešajte da se sjedini i ako mislite da je potrebno, dodajte još malo limunovog soka – smesa treba da izgleda gušće i da zadrži oblik nekoliko sekundi nakon mešanja. Prevrnite preko vrha torte i zagladite je tako da nežno kaplje niz strane. Ostavite oko sat vremena da se stegne, a zatim ukrasite pupoljcima lavande i poslužite. Ako ga pravite unapred, ukrasite ga u poslednjem trenutku. Uživajte u kolaču od lavande sa prelivom od limuna!

Pročitajte recept za kolač sa keksom i vanila filom

BONUS VIDEO

TikTok/tinascucina Božićne puslice

StvarUkusa/L.S.