Kolač od lavande sa glazurom od limuna je natopljen glazurom od limuna, koja u kombinaciji sa lavandom budi iluziju leta. Kolač je pun mladog kajmaka i neslanog putera, a ima i dosta mlevenih badema! Možda ćete želeti da probate i kolač snežna grudva. Ako volite lavandu i limun, evo kako da napravite kolač od lavande sa glazurom od limuna!
Sastojci:
- 190 g šećera
- 3 velika jajeta
- 227 g neslanog, mladog kajmaka
- 90 g neslanog putera, rastopljenog i ohlađenog
- 1/2 kašičice ekstrakta lavande
- 100 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 200 g mlevenih badema
Za glazuru
- 250 g šećera u prahu
- Sok od 1-2 limuna
- Cvetovi sušene ili sveže lavande, za dekoraciju
Recept za kolač od lavande sa glazurom od limuna
Zagrejte rernu
Za kolač od lavande sa glazurom od limuna zagrejte rernu na 180C. Stavite šećer i žumanca u veliku posudu za mešanje, a belanca u posebnu posudu srednje veličine. Električnim mikserom umutite žumanca i šećer 2 minuta dok ne formiraju gustu traku na površini smese kada podignete metlicu. Kratko umutite mladi kajmak, a zatim u tankom mlazu umutite puter i ekstrakt lavande dok se ne sjedine.
Pomešajte brašno i bademe
Brašno pomešajte sa bademima i velikim prstohvatom soli, pa očistiti metlice i umutite belanca u čvrst sneg. Koristeći metalnu kašiku, pomešajte mešavinu brašna i badema. Ako smesa postane suviše čvrsta da bi se pravilno savijala, dodajte kašiku belanaca. Kada dodate sve brašno/bademe, vrlo nežno umutite belanca iz tri puta, koristeći pokret u obliku 8 i pazite da ne izbacite vazduh iz smese.
Pecite smesu
Smesu nežno prebacite u pripremljen pleh, poravnajte po vrhu i pecite u rerni 45-50 minuta, dok se ne digne i porumeni, a čačkalica umetnuta u sredinu kolača bude čista. Izvadite iz rerne, ohladite u plehu 5 minuta, a zatim okrenite na rešetku i ostavite da se potpuno ohladi.
Napravite preliv
Kada se kolač ohladi, prosejte šećer u prahu u srednju posudu za mešanje, a zatim dodajte sok od 1 limuna. Promešajte da se sjedini i ako mislite da je potrebno, dodajte još malo limunovog soka – smesa treba da izgleda gušće i da zadrži oblik nekoliko sekundi nakon mešanja. Prevrnite preko vrha torte i zagladite je tako da nežno kaplje niz strane. Ostavite oko sat vremena da se stegne, a zatim ukrasite pupoljcima lavande i poslužite. Ako ga pravite unapred, ukrasite ga u poslednjem trenutku. Uživajte u kolaču od lavande sa prelivom od limuna!
Pročitajte recept za kolač sa keksom i vanila filom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem