Preko lisnatog testa sipajte fil sa jabukama i zapecite. Rezultat je hrskavo testo i prelepi fil koji se topi u ustima. Najlepša i osvežavajuća pita sa jabukama je bolja od štrudli, a odlično se slaže sa kuvanim vinom ili sladoledom od vanile. Možete da je jedete posle ručka, ali i kada vam dođu prijatelji u posetu. 

Sastojci:

  • 4 jabuke 
  • 30 g putera 
  • 50 g meda 
  • 10 g cimeta 
  • malo rendane kore pomorandže 
  • 40 g šećera 
  • 200 g pavlake 
  • 3 jajeta 
  • 200 g lisnatog testa 

Priprema:

Kalup prečnika 26 cm premažite puterom, pa onda stavite razvučeno testo i malo prstima utisnite. Testom prekrijte i ivice kalupa. Umutite pavlaku, šećer i jaja (2 komada). Puter otopite, pa dodajte očišćene jabuke isečene na kriške. Sipajte med i cimet preko, pa lagano dinstajte. Pred kraj izrendajte i malo pomorandžine kore, pa gotove jabuke dodajte u smesu sa pavlakom. Promešajte i sipajte preko testa. Spusite preko fila višak testa. To testo premažite umućenim jajetom i pecite na 180°C oko 30 minuta. Pospite šećerom u prahu.