Ovakve sitne kolače niste pravili do sada. Podloga je od belanaca, fil od žumanaca, a onda se uvaljaju u čokoladnu glazuru i stave u frižider da se stegnu. Neobičnog izgleda i pripreme sigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Za čokoladne štanglice koristite domaća jaja.
Priprema je jednostavna jer sve što treba da uradite je da umutite sastojke i poređate u kalup. Nema pečenja kora, nekog posebnog filovanja i muke. Sve je brzo i lako.
Sastojci:
- 5 belanaca
- 300 g šećera u prahu
- 10 g želatina + 100 ml vode
Još:
- 5 žumanaca
- 150 g šećera u prahu
- 10 ml soka od limuna
- 50 g istopljenog putera
- 10 g želatina + 100 ml vode
Za glazuru:
- 160 g čokolade
- 100 g putera
Priprema:
Umutite malo belanca, pa dodajte šećer u prahu, pa nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst šne. Dodajte želatin koji ste rastopili u vodi i promešajte. Sipajte u pleh i stavite u frižider na 15 minuta. Na pari skuvajte žumanca sa šećerom u prahu. Sve vreme mutite. Sklonite sa vatre, pa umutite mikserom. Sipajte limunov sok i puter, sjedinite i dodajte želatin pomešan sa vodom. Dobro promešajte i sipajte preko belanaca. Rasporedite i stavite u frižider na 15 minuta. Isecite kocke ili štanglice. Istopite čokoladu sa puterom i umočite donji deo kolača, tamo gde je belance, pa vratite u frižider na 15 minuta. Zatim prelijte ceo kolač čokoladom i stavite u frižider pola sata.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem