Krofne su poslastica koja nas uvek vraća u detinjstvo i bakinu kuhinju, a najslađe od svega je bilo da ih zgrabimo dok su još vruće i izađemo u dvorište da se igramo. Krofne po ovom receptu su savršeno vazdušaste i mekane, a klince će posebno obradovati punjenje od nutele. Za testo vam je potrebno jedno jaje, a sigurno da i ostale sastojke već imate kod kuće.
- Sastojci:
- 200 ml toplog mleka
- 7 g kvasca
- 1 jaje
- 2 kašike šećera
- 8 g vanilin šećera
- 50 ml ulja
- 400 g brašna
- 1 kašičica soli
- 4 g praška za pecivo
- nutela za punjenje
Priprema:
U čašu toplog mleka dodajte kvasac, izmešajte i ostavite da se aktivira. U činiju dodajte jaje, šećer i vanilin šećer, pa umutite ručnom mutilicom. Dodajte ulje, dobro izmešajte, pa sipajte i kvasac. Sve dobro izmešajte, pa postepeno dodajte brašno, so i prašak za pecivo. Zamesite glatko testo tako da nema grudvica. Pokrijte folijom i ostavite da nadođe oko sat vremena. Nakon toga ponovo ga malo obradite rukama i podelite ga na 9 jednakih delova. Svaki malo razvucite oklagijom na debljinu oko 1 cm i u sredini prstom napravite udubljenje. Pecite krofne u dobro zagrejanom ulju sa obe strane dok ne dobiju lepu rumenu boju. Uvaljajte ih u šećer, a udubljenje napunite kašičicom nutele.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem