Prvi recepti za banana hleb pojavili su se u Americi i to 1930-ih godina. Neki istoričari hrane veruju da je ova slatka poslastica nastala za vreme Velike depresije jer snalažljive domaćice nisu želele da bacaju prezrele banane. Drugi veruju da je hleb od banane razvijen u korporativnim kuhinjama za promovisanje peciva od brašna i sode bikarbone. Koja god priča da stoji iza njegovog nastanka niko ne može da ospori fantastičan ukus. Ovo slatko pecivo osvaja već na prvi zalogaj, a uspeva i potpunim početnicima u kuhinji. Sastojci se samo pomešaju i ispeku. Ako želite da obogatite ukus banana hlebu dodajte mu i čokoladu.

  • Sastojci:
  • 2 šolje brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1/4 kašičice soli
  • 3/4 šolje braon šećera (može i običan)
  • 1/2 šolje putera
  • 2 jajeta 
  • 2 banane 

Priprema: 

Pomešajte brašno, sodu bikarbonu i so u velikoj posudi. Umutite puter sobne temeprature i braon šećer, pa dodajte umućena jaja i ispasirane banane. Dobro sjedinite, pa sipajte brašno u tu smesu i mešajte dok se lepo svi sastojci ne sjedine. Sipajte smesu u nauljenu tepsiju (najbolja je ona za hleb). Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 60 minuta. Ostavite da se ohladi u tepsiji 10 minuta, pa izvadite hleb.

Izvor: Stvar ukusa