Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJPOZNATIJA BEOGRADSKA TORTA - MOSKVA ŠNIT: Evo kako da produžite rok trajanja voću i da kora ima bolji ukus

Jedna od najpoznatijih beogradskih torti je upravo i Moskva šnit.

 Kako se pravi Moskva šnit Izvor: Shutterstock

Anica Džepina je 1974. godine osmislila recept za čuvenu beogradsku tortu Moskva šnit. Ona je bila šefica poslastičarnice u hotelu "Moskva" koji se nalazi u samom srcu Beograda. Čuveni hotel je zaštitio recept za poznati specijalitet, ali Ana je u jednom intervjuu otkrila trikove koji ovu tortu čine toliko ukusnom. Tom prilikom je rekla da ako želite da voću produžite rok trajanja, i samim tim sačuvate tortu od kvarenja, onda ananas i višnje dobro ocedite i gusto skuvajte. Kada spremate koru u smesu dodajte po jednu kašiku brašna i pti-ber keksa koji sadrži dovoljno masnoće za poželjnu teksturu i ukus. U smesu za kore dodaje se i badem, da bi masa bila bela. Kako biste dobili penastu teksturu šamponez krema, fil sa jajima kuvajte odvojeno, pa mu dodajte umućeni puter i slatku pavlaku. 

  • Sastojci:
  • Za kore: 
  • 15 belanaca
  • 15 kašika šećera
  • 15 kašika mlevenih oraha
  • 3 kašike brašna
  • 6 pti ber keksa 
  • Za fil: 
  • 15 žumanaca
  • 15 kašika šećera
  • 2 šoljice mleka
  • 250 g margarina
  • 1 kašika brašna
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 250 ml slatke pavlaka
  •  Još: 
  • 1 konzerva ananasa
  • 1 kg višanja
  • 200 g lešnika
  • 500 ml slatke pavlake

Priprema: 
Belanca (5 belanaca) kratko umutite, pa postepeno dodajte šećer (5 kašika) i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Lagano umešajte orahe (5 kašika), mleveni pti ber (2 komada) i brašno (1 kašika), pa dobijenu smesu sipajte u pleh obložen pek papirom i poravnajte. Od iste količine sastojaka isepcite još dve kore. 

Umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, pa par minuta kuvajte na pari, uz neprestano mešanje. Zatim sipajte mleko i brašno i brzo promešajte. Kuvajte dok se smesa ne zgusne. Sipajte fil u neku posudu, pa pokrijte providnom folikom i ostavite da se ohladi. U ohlađeni fil dodajte umućeni margarin. Umutite i slatku pavlaku sa šećerom u prahu, pa dodajte i fil i sjedinite mikserom.

Koru premažite filom, pa poređajte odleđene i oceđene višnje. Zatim pospite seckanim lešnikom, pa premažite još malo fila. Stavite drugu koru, pa premažite fil, a onda poređajte iseckan i oceđen ananas. Opet pospite seckanim lešnicima i premažite filom. Preko stavite treću koru, premažite filom, pospite višnjama i ananasom, kao i seckanim lešnikom. Celu tortu premažite umućenom slatkom pavlakom.

Izvor: Stvar ukusa 

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kradljivci

Ako je Moskva šnit, kako je onda beogradska torta. Dokle više tuđe recepte nazivamo našim.

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti