Anica Džepina je 1974. godine osmislila recept za čuvenu beogradsku tortu Moskva šnit. Ona je bila šefica poslastičarnice u hotelu "Moskva" koji se nalazi u samom srcu Beograda. Čuveni hotel je zaštitio recept za poznati specijalitet, ali Ana je u jednom intervjuu otkrila trikove koji ovu tortu čine toliko ukusnom. Tom prilikom je rekla da ako želite da voću produžite rok trajanja, i samim tim sačuvate tortu od kvarenja, onda ananas i višnje dobro ocedite i gusto skuvajte. Kada spremate koru u smesu dodajte po jednu kašiku brašna i pti-ber keksa koji sadrži dovoljno masnoće za poželjnu teksturu i ukus. U smesu za kore dodaje se i badem, da bi masa bila bela. Kako biste dobili penastu teksturu šamponez krema, fil sa jajima kuvajte odvojeno, pa mu dodajte umućeni puter i slatku pavlaku.
- Sastojci:
- Za kore:
- 15 belanaca
- 15 kašika šećera
- 15 kašika mlevenih oraha
- 3 kašike brašna
- 6 pti ber keksa
- Za fil:
- 15 žumanaca
- 15 kašika šećera
- 2 šoljice mleka
- 250 g margarina
- 1 kašika brašna
- 2 kesice vanilin šećera
- 250 ml slatke pavlaka
- Još:
- 1 konzerva ananasa
- 1 kg višanja
- 200 g lešnika
- 500 ml slatke pavlake
Priprema:
Belanca (5 belanaca) kratko umutite, pa postepeno dodajte šećer (5 kašika) i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Lagano umešajte orahe (5 kašika), mleveni pti ber (2 komada) i brašno (1 kašika), pa dobijenu smesu sipajte u pleh obložen pek papirom i poravnajte. Od iste količine sastojaka isepcite još dve kore.
Umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, pa par minuta kuvajte na pari, uz neprestano mešanje. Zatim sipajte mleko i brašno i brzo promešajte. Kuvajte dok se smesa ne zgusne. Sipajte fil u neku posudu, pa pokrijte providnom folikom i ostavite da se ohladi. U ohlađeni fil dodajte umućeni margarin. Umutite i slatku pavlaku sa šećerom u prahu, pa dodajte i fil i sjedinite mikserom.
Koru premažite filom, pa poređajte odleđene i oceđene višnje. Zatim pospite seckanim lešnikom, pa premažite još malo fila. Stavite drugu koru, pa premažite fil, a onda poređajte iseckan i oceđen ananas. Opet pospite seckanim lešnicima i premažite filom. Preko stavite treću koru, premažite filom, pospite višnjama i ananasom, kao i seckanim lešnikom. Celu tortu premažite umućenom slatkom pavlakom.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem