Princes krofne spadaju među najpoznatije francuske poslastice koje se prave od kuvanog testa i poslastičarskog fila. Poznate su i kao profiterole, a jedina je razlika što se jedne prelivaju čokoladom, a druge ne. Koliko god delovalo komplikovano priprema nije previše teška, ali bitno je da proceduru za testo ispratite korak po korak. Umesto klasičnih predlažemo vam da fil obogatite voćem, a višnje su sjajan izbor.
- Sastojci:
- 350 ml vode
- 1/2 kašičice soli
- 75 g putera
- 230 g brašna
- 3 jajeta
- 1 kašičica praška za pecivo
- Za krem:
- 500 ml slatke pavlake
- 2-3 kašike šećera u prahu
- Za fil sa višnjama:
- 200 ml kompota sa višnjama
- 3 kašike šećera
- 1/2 kašike skroba
Priprema:
U šerpi pomešajte vodu, so i puter. Kuvajte dok ne proključa na srednjoj temepraturi, pa umešajte prosejano brašno i brzo sjedinite drvenom varjačom. Kuvajte još nekih 4 minuta, uz neprestano mešanje. Sipajte testo u neku posudu, umutite, pa postepeno dodajte jaja, sve vreme muteći. Zatim dodajte i prašak za pecivo, pa umutite. Sipajte testo u špric za kolače ili u kesu za zamrzivač, pa isecite vrh. Sipajte testo u pleh obložen pek papirom, sa razmakom. Treba da napravite loptice. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C tačno oko 35 minuta. Prebacite testo na rešetku i ostavite da se potpuno ohladi. U šerpu sipajte kompot (samo sok), pa dodajte šećer i skorb. Mešajte i kuvajte nekih 5 minuta, pa dodajte višnje iz kompota. Kuvajte dok ne krene da ključa, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta i stavite u frižider na pola sata. Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu. Testo presecite na pola, pa sipajte beli krem, preko fil sa višnjama, opet beli krem, pa fil sa višnjama i zatvorite. Tako radite dok ne utrošite sastojke. Pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem