Da li postoji neko ko nije čuo ili probao lenju pitu? Reč je o starinskoj poslastici koju su pravile naše bake, a za koju su vam potrebni jeftini sastojci. Nije postojala domaćica koja nije znala da pripremi lenju pitu, a ako je niste spremali do sada, onda preporučujemo ovaj recept. Sastojci za testo se samo umute, a između se stave rnednae jabuke. Uživajte!

  • Sastojci:
  • Za koru:
  • 3 jajeta 
  • 400 g brašna 
  • 120 ml mleka
  • 120 ml ulja
  • 120 g šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • Za fil:
  • 1 kg jabuka
  • 5 kašika šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 3 kašike griza

Priprema: 
Jabuke očistite i izrendajte, pa pomešajte se šećerom i cimetom. U posudi penasto umutite jaja sa šećerom, pa dodajte ulje i mleko. Sve sjedinite mikserom, a onda dodajte prosejano brašno i prašak za pecivo. Sve umutite i dobijenu smesu podelite na 2 jednaka dela. Tepsiju nauljite i pospite brašnom, pa sipajte jedan deo testa i poravnajte. U jabuke dodajte i griz i promešajte, pa sipajte preko testo. Poravnajte i preko sipajte drugi deo testa. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko pola sata. Proverite čačkalicom da li je gotov, a onda pospite šećerom u prahu. 

Izvor: Stvar ukusa