Medenjaci su kolači uz koje su odrasle mnoge generacije. Domaći medenjaci prave se lako - dovoljno je da pomešate sastojke za testo i med. Za danas smo pripremili lak recept za medenjake, ali obogaćenezačinima kao što su muskatni oraščić, cimet i karanfilić. Pored toga, dodaju se đumbir i korica limete u smesu za medenjake.

Sastojci:

  • 150 g putera
  • 55 g meda
  • 1 kašika svežeg đumbira
  • 1 kašičica korice limete
  • 4 kašičice melase
  • 1 kašičica mlevenog karanfilića
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica muskatnog oraščića
  • 1 jaje
  • 300 g glatkog brašna

Recept za medenjake sa aromatičnim začinima:

U veću činiju ubacite omekšali puter, med, sveži đumbir, koricu limete, a onda začine - mleveni karanfilić, cimet, melasu i muskatni oraščić. Umiksajte, pa ubacite jaje i ponovo umiksajte. Dodajte prosejano brašno u smesu za medenjake i miksajte. Kada dobijete ujednačenu teksturu, odvajajte približno jednake porcije kašikom i ređajte smesu za medenjake po plehu obloženom pek papirom. Pecite medenjake 15 minuta na 180°C. Služite ohlađene medenjake. Preporučujemo i novogodišnje medenjake sa rudolfom.

BONUS VIDEO:

Čokoladani kolačići sa kikirikijem instagram/cookistwow

 Izvor: StvarUkusa/J.K.