Sastojci:

  • 120 ml mleka
  • 2 ½ kašičice svežeg kvasca
  • 60 ml soka od pomorandže
  • 1 jaje
  • 360 g brašna za hleb
  • prstohvat soli
  • rendana kora pomorandže
  • 50 g šećera
  • 20 ml ulja
  • 40 g putera, omekšanog
  • 250 g džema od pomorandže
  • 30 g bademovog brašna

Za glazuru:

  • 100 g šećera u prahu
  • 100 g krem sira
  • 20 g otopljenog putera
Zašto je korisno da jedete pomorandže?

Pomorandže su dobar izvor vitamina i minerala, posebno vitamina C, tiamina, folata i kalijuma. U 100 grama pomorandže nalazi se oko 47 kalorija, 0,9 grama proteina, 12 grama ugljenih hidrata i 0,1 gram masti. Takođe spadaju u niskokalorične namirnice, što ih čini pogodnim za one koji vode računa o unosu kalorija.

Recept za mekane rolnice sa pomorandžom i belom glazurom:

Kako biste napravili ove rolnice, prvo u mleko ubacite kvasac. Promešajte i sipajte u veliku činiju. Sipajte i sok od pomorandže, jedno jaje, brašno, prstohvat soli i izmutite mikserom. Mešajte na srednjoj brzini 10 minuta, ili mesite rukama na pobrašnjenoj površni deset minuta.

Vratite testo u činiju pa izrendajte koru pomorandže na njega. Dodajte 50 g šećera i opet mutite mikserom 10 minuta. Preko testa sipajte ulje, omekšani puter i mešajte još 5 minuta. Izmešajte testo rukom u loptu, poklopite i pustite da se diže 2 sata. Nakon toga nauljite radnu površinu i prebacite testo na nju.

Razvucite testo i preklopite ga, zatim ga opet malo razvucite i preklopite, pa nakon toga počnite da ga razvijate oklagijom. Razvijte testo u veliki pravougaonik. Premažite ga potom džemom od pomorandže. Posipajte bademovim brašnom i počnite da rolate. Uvijte u čvrst rolat, pa uštinite ivice da se zalepe. Pomoću konca ili noža isecite rolnice i poređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje.

Pecite rolnice na 175 stepeni 20 minuta. U međuvremenu napravite glazuru. U činiji pomešajte šećer u prahu, krem sir i otopljeni puter. Mešajte dok ne postane kremasto i ujednačeno. Rasporedite preko rolnica dok su još vruće. Ostavite da se malo ohlade pa uživajte. Možda ćete želeti da napravite i jednostavne cimet rolnice.

Pročitajte kako se prave najbrže šam rolne koje se tope u ustima

BONUS VIDEO

00:59
pržene rolnice sa jabukama Izvor: instagram/cookistwow

StvarUkusa