Sastojci:

  • 125 g aktivnog startera za kiselo testo
  • 130 g mleka, sobne temperature
  • 170 g putera, otopljenog i ohlađenog
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2 jajeta, sobne temperature
  • 500 g brašna
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašičica fine morske soli

Za punjenje:

  • 90 g putera, omekšanog
  • 142 g smeđeg šećera
  • 1 ½ kašika mlevenog cimeta

Za glazuru:

  • 60 g putera omekšanog
  • 120 g krem sira, omekšanog
  • 1 ½ kašičice vanilinog ekstrakta
  • 120 g šećera u prahu
  • prstohvat fine morske soli
Zašto je korisno da konzumirate cimet?

Cimet je poznat kao začin i lek u narodnoj medicini. Sadrži minimalnu količinu masti i šećera. Pored toga sadrži veliku količinu vlakana. Pun je antioksidanasa koji neutrališu dejstvo slobodnih radikala u telu. Bogat je kalcijumom, kalijumom, beta karotenom, vitaminom A, gvožđem i manganom.

Recept za jednostavne cimet rolnice:

Kako biste napravili rolnice, prvo napravite kiselo testo. U posudi pomešajte aktivni starter za kiselo testo i mleko i umutite dok ne postane glatko. Dodajte otopljen i ohlađen puter, vanilin ekstrakt, jaja, šećer i so, pa umutite dok se potpuno ne sjedine. Postepeno dodajte brašno uz mešanje na maloj brzini. Kada sve brašno umešate, mesite na brzini 2 pomoću kuke za testo 8 do 10 minuta, ili dok se testo više ne lepi za posudu. Trebalo da bude veoma mekano i vlažno, ali da se ne lepi.

Prebacite testo u čistu posudu, pokrijte najlonskom folijom i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 2 sata. Nakon toga lagano pobrašnite radnu površinu. Okrenite testo na pobrašnjenu površinu i razvaljajte ga u pravougaonik veličine 43 × 25 cm. Premažite maslacem dno i stranice tepsije. Na površinu testa nanesite 6 kašika omekšanog putera, a zatim ga ravnomerno rasporedite pomoću lopatice. U maloj posudi za pomešajte smeđi šećer i cimet, a zatim obilno pospite smesu preko testa.

Isecite testo na 12 traka pomoću rezača za picu. Svaku traku čvrsto urolajte, jednu po jednu. Stavite rolnice u maslacem namazanu posudu za pečenje, ravnomerno raspoređene. Pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite u toploj prostoriji 2 do 3 sata. Zagrejte rernu na 200 stepeni. Pecite rolnice na srednjoj rešetki 18 do 20 minuta ili dok ne porumene na ivicama.

Pripremite glazuru dok se rolnice peku. U velikoj posudi umutite puter i krem sir. Dodajte vanilin šećer, šećer u prahu i prstohvat soli. Počnite da mešate na maloj brzini, a zatim povećajte brzinu na veliku i mutite 2 do 3 minuta. Kada izvadite rolnice, ostavite ih da se ohlade 5 minuta. Obilno premažite glazuru preko toplih rolnica, ostavite da se malo istopi. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i posne rolnice sa cimetom, kremaste i sočne.

Pročitajte kako se prave rolnice sa makom

BONUS VIDEO

pržene rolnice sa jabukama Izvor: pržene rolnice sa jabukama

StvarUkusa