Sastojci:
- 125 g aktivnog startera za kiselo testo
- 130 g mleka, sobne temperature
- 170 g putera, otopljenog i ohlađenog
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2 jajeta, sobne temperature
- 500 g brašna
- 2 kašike šećera
- 1 kašičica fine morske soli
Za punjenje:
- 90 g putera, omekšanog
- 142 g smeđeg šećera
- 1 ½ kašika mlevenog cimeta
Za glazuru:
- 60 g putera omekšanog
- 120 g krem sira, omekšanog
- 1 ½ kašičice vanilinog ekstrakta
- 120 g šećera u prahu
- prstohvat fine morske soli
Recept za jednostavne cimet rolnice:
Kako biste napravili rolnice, prvo napravite kiselo testo. U posudi pomešajte aktivni starter za kiselo testo i mleko i umutite dok ne postane glatko. Dodajte otopljen i ohlađen puter, vanilin ekstrakt, jaja, šećer i so, pa umutite dok se potpuno ne sjedine. Postepeno dodajte brašno uz mešanje na maloj brzini. Kada sve brašno umešate, mesite na brzini 2 pomoću kuke za testo 8 do 10 minuta, ili dok se testo više ne lepi za posudu. Trebalo da bude veoma mekano i vlažno, ali da se ne lepi.
Prebacite testo u čistu posudu, pokrijte najlonskom folijom i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 2 sata. Nakon toga lagano pobrašnite radnu površinu. Okrenite testo na pobrašnjenu površinu i razvaljajte ga u pravougaonik veličine 43 × 25 cm. Premažite maslacem dno i stranice tepsije. Na površinu testa nanesite 6 kašika omekšanog putera, a zatim ga ravnomerno rasporedite pomoću lopatice. U maloj posudi za pomešajte smeđi šećer i cimet, a zatim obilno pospite smesu preko testa.
Isecite testo na 12 traka pomoću rezača za picu. Svaku traku čvrsto urolajte, jednu po jednu. Stavite rolnice u maslacem namazanu posudu za pečenje, ravnomerno raspoređene. Pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite u toploj prostoriji 2 do 3 sata. Zagrejte rernu na 200 stepeni. Pecite rolnice na srednjoj rešetki 18 do 20 minuta ili dok ne porumene na ivicama.
Pripremite glazuru dok se rolnice peku. U velikoj posudi umutite puter i krem sir. Dodajte vanilin šećer, šećer u prahu i prstohvat soli. Počnite da mešate na maloj brzini, a zatim povećajte brzinu na veliku i mutite 2 do 3 minuta. Kada izvadite rolnice, ostavite ih da se ohlade 5 minuta. Obilno premažite glazuru preko toplih rolnica, ostavite da se malo istopi. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i posne rolnice sa cimetom, kremaste i sočne.
Pročitajte kako se prave rolnice sa makom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.