1. Za patišpanj izmiksujte penasto jaja sa šećerom i dodajte brašno. Okruglom kalupu prečnika 28 cm (sa obručem koji se skida) obložite dno papirom za pečenje. Masu preručite u kalup i ispecite ga kao i svaki drugi patišpanj. Pečen patišpanj izvadite iz kalupa, skinite papir i ostavite da se ohladi.


Sastojci:

Patišpanj:

3 jajeta
50 g šecera
50 g brašna

Fil:

3 žumanceta
jaje
250 ml mleka
150 g šecera
250 ml slatke pavlake
2 kesice vanilin šecera
kašika gustina
1 limun
kesica želatina (10 g)

Šaum:

3 belanceta
150 g šecera
50 ml vode

2. Za fil dobro izmiksujte žumanca, jaje, šećer i mleko, pa varjačom dodajte gustin i kuvajte krem na tihoj vatri uz stalno mešanje dok se ne zgusne. U međuvremenu želatin natopite sa 4 kašike hladne vode i ostavite da nabubri. Kad je fil gotov, sklonite ga s vatre, zatim dodajte nabubreli želatin, sok od limuna i mešajte dok se želatin ne otopi. U fil dodajte nastruganu koricu limuna. Slatku pavlaku izmiksujte i sjedinite s prohlađenim filom.

3. Patišpanj stavite na tanjir za tortu, a preko njega stavite obruč od kalupa. Obruč obložite papirom za pečenje. Sipajte fil i poravnajte. Ostavite u frižideru na 2-3 sata. Kad se fil stegne i ohladi, skinite obruč i papir.

4. Za šaum skuvajte šećer i vodu u gušći sirup. Umutite belanca a zatim sve vreme muteći polako sipajte vruć sirup u šaum (najbolje uz pomoc lončeta). Kad se potroši sav sirup, mutite i dalje dok se šaum sasvim ne ohladi i ne postane gust i sjajan. Možete pri kraju (kako biste ubrzali proces hlađenja) vanglicu u kojoj mutite šaum da ubacite u drugu, vecu, sa hladnom vodom. Prefilujte gornji deo torte i ukrasite ga rendanom koricom limuna. Umesto šauma možete da stavite šlag ili slatku pavlaku.